Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Κόκκινες φακές με καραμελωμένα κρεμμύδια: ένα απολαυστικό ντιπ

Ορεκτικό που μοιάζει αρκετά σε όλα –γεύση, υφή, αίσθηση- με την φάβα. Αλλά δεν είναι. Το ντιπ με κόκκινες φακές και καραμελωμένα κρεμμύδια (εδώ) ταιριάζει με τα απεριτίφ (ούζο, τσίπουρο,
ρακί) όπως και με ένα δροσερό λευκό κρασί, με άρωμα και σώμα: ένα Chardonnay ή το Βιδιανό –δοκιμάστε του Λυραράκη ή τον Άσπρο Λαγό του Δουλουφάκη.
Οι κόκκινες φακές, από τα βασικά υλικά της ινδικής κουζίνας (dhal ή dal ή masoor), αντιμετωπίζονται γενικά όπως οι υπόλοιπες της οικογένειας και οι φάβες. Επειδή όμως, όταν βράζουν, χάνουν εύκολα το σχήμα τους, χρησιμοποιούνται και σε σάλτσες ή σούπες για να ενισχύσουν την πυκνότητα, κάνοντάς τες να χυλώσουν. Γίνονται έτσι εύκολα πουρές, με ωραία υφή, γεύση και χρώμα.
Οι αποχρώσεις τους ποικίλουν: από χρυσοπορτοκαλί ως κατακόκκινες. Μαγειρεύονται δε πιο γρήγορα απ’ τις καφετιές (σε 15- 30 λεπτά) και δέχονται ιδιαίτερα ευχάριστα τα αρώματα μυρωδικών και μπαχαρικών. Από πλευράς διαιτολογίου, το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο τους είναι ότι απαιτούν ελάχιστο σε σχέση με την φάβα, ελαιόλαδο. Ελλείψει λοιπόν του γνωστού “λάκκου”, είναι πιο ελαφριές, εξίσου όμως νόστιμες.
Στη συνταγή το κρεμώδες ορεκτικό συνδυάστηκε με λεπτοκομμένα καραμελωμένα κρεμμύδια και πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Θα πήγαινε ωστόσο θαυμάσια ο μεζές και με λεπτές φέτες από καπνιστό χταπόδι ή κρασάτο, με συκώτι, με γαρίδες, με απάκι ή σύγκλινο, με αυγοτάραχο σε φέτες ή τρίμμα, με… με… με…
Από την άλλη, ως σκέτο, παίρνοντας θέση της απλής φάβας, εκτός απ’ την κλασική προσθήκη κρεμμυδιού, μπορεί να αρωματιστεί με ρίγανη ή τζίντζερ, ή με 1-2 πρέζες καγέν που να προσθέσουν σπιρτάδα στη βελούδινη υφή του. Βγάλτε το χωρίς προβληματισμό στο τραπέζι. Το ντιπ με κόκκινες φακές θα καθίσει άνετα δίπλα σε όλους τους μεζέδες, ακόμη και τους πιο ζόρικους, συμπληρώνοντας γεύσεις και εντυπώσεις.
Προετοιμασία: 30 λεπτά για το ντιπ και 1 ώρα για τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Και τα δύο γίνονται πολύ νωρίτερα ή την προηγουμένη. Εύκολη συνταγή, το δε ντιπ με κόκκινες φακές μόνο του και γρήγορη.
Υλικά (1 μπολ – μεζές για 4-5 άτομα)
220 γραμ. κόκκινες φακές
700 ml νερό
1 μικρό κρεμμύδι ή 1/2 μεσαίο σε χοντρές φέτες
1+1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κ.σ. συνολικά έτοιμα καραμελωμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2-3 μεσαία κρεμμύδια σε σχετικά λεπτές φέτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.γ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. λευκό μπαλσάμικο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)
Ετοιμάζετε τις κόκκινες φακές: Σε κατσαρόλι και μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε την φάβα και το νερό να βράσουν. Ξαφρίζετε και προσθέτετε την 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε αλάτι (περί το 1 κ.γ.), σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές. Αφαιρείτε το καπάκι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σωθεί το περισσότερο υγρό. Πολτοποιείτε με πολτοποιητή χειρός, προσθέτετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
Σημείωση: Θα πρέπει να έχετε ένα βελουδένιο ντιπ, λιγότερο πηχτό όμως από την φάβα. Αν το αποτέλεσμα είναι πιο υγρό, βάλτε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά για άλλα 3-5 λεπτά.
καραμελωμένα κρεμμύδια για ντιπ με κόκκινες φακέςΚάνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
Ακολουθείτε τη συνταγή για καραμελωμένα κρεμμύδια, κρατώντας τη φωτιά χαμηλή από την στιγμή που τα κρεμμύδια μαλακώσουν και ανακατεύοντας συχνά, μόλις αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα. Μετά το μισάωρο, βάζετε 3 φορές από 1 κ.γ. κόκκινο κρασί, ξύνοντας τα σκούρα υπολείμματα του σκεύους. Στα 45-50 λεπτά προσθέτετε το μπαλσάμικο και μαγειρεύετε άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρετε, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε.
ντιπ με κόκκινες φακές & καραμελωμένα κρεμμύδια
Σερβίρισμα: Σε μπολ ή πιάτο και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το ντιπ με κόκκινες φακές είναι ένας νοστιμότατος πουρές, εύπλαστος κάτω απ’ το κουτάλι σας. Δώστε του όποιο σχήμα σας εμπνέει –στη φωτό δανείστηκε το σύμβολο του yin and yang. Προσθέστε πάνω ή δίπλα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κάντε άλλον συνδυασμό της αρεσκείας σας. Μην ξεχάσετε την υγρή πινελιά του πιάτου: μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου στο τέλος.



Πηγή: Συνταγές Pandespani 
Econews.gr

Ετικέτες ,