Ρεβιθοκεφτέδες με σάλτσα από ταχίνι
Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει ότι η σάλτσα ταχίνι… τα σπάει.
Σιγουρέψου ότι έχεις:
½ κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
Μία πρέζα πιπέρι καγιέν
4 ψιλοκομμένες ή λιωμένες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ανθρακική σόδα
2 τριμμένα μεγάλα κρεμμύδια
Λάδι για τηγάνισμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μικρή καυτερή πιπεριά
½ κιλό ρεβίθια
½ κουταλιά κύμινο
1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχίνι:
1 μελιτζάνα φλάσκα
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμό από 1½ λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
150 γρ. ταχίνι
½ έως 1 φλιτζανάκι νερό
1 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών, όπως π.χ. Aromat της Knorr
2 κουταλιές ψιλοκομμένα μυρώνια
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
Ξεκινάμε!
Βάλε πρώτα τα ρεβίθια να μουσκέψουν σε κρύο νερό με τη σόδα όχι μία, όχι δύο, αλλά 26 ώρες. Μετά σούρωσέ τα, τρίψ’ τα με τα δάχτυλα για να τα ξεφλουδίσεις, και λιώσ’ τα στο μπλέντερ με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδo και την πιπεριά.
Μετάφερε το μείγμα των ρεβιθοκεφτέδων σε ένα μπολ με το μαϊντανό, τον άνηθο, το μπέικιν πάουντερ, το καγιέν, τον σπιτικό ζωμό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά. Άφησε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες και μετά πλάσε με αυτό κεφτέδες, τους οποίους θα αλευρώσεις καλά και θα τους τηγανίσεις σε καυτό ελαιόλαδo.
Οι ρεβιθοκεφτέδες θα είναι ακόμα πιο νόστιμοι με σάλτσα ταχίνι. Για να την ετοιμάσεις, πλύνε πρώτα τη μελιτζάνα, τύλιξέ τη σε αλουμινόχαρτο και ψήσ’ τη σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας, γυρίζοντάς τη συνέχεια στο μάτι και τρυπώντας την όσο ψήνεται, με το πιρούνι.
Στη συνέχεια ξεφλούδισε τη μελιτζάνα, άνοιξέ την από το χοντρό μέρος, βγάλε τη σάρκα της, κόψ’ τη σε μεγάλα κομμάτια και βάλ’ τη στο μπλέντερ με τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το λεμόνι, το λάδι, το ταχίνι και το νερό. Αφού τα χτυπήσεις καλά, μετάφερε τη σάλτσα σε ένα μπολ, πρόσθεσε τα μυρώνια, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα μυρωδικών ή μπαχαρικών, ανακάτεψε και σέρβιρε –επιτέλους- τους ρεβιθοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχίνι.
Καλή όρεξη!
cookoo.gr/Fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα