Έχουμε συνέχεια των επεισοδίων του  αποκαλούμενου «υβριδικού πολέμου» το οποίον το Κρεμλίνο τον « παίζει στα δάκτυλα», προς την δύση και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία «ετοιμάζεται» για την αποστολή
πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιεύματα .
Σκοπός είναι ο πλήρης έλεγχος  του συριακού εναέριου χώρου, καθιστώντας σαφές το ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή. Εικάζεται από τα ίδια  δημοσιεύματα ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άσαντ στην Μόσχα , είχε θέμα την αποστολή αυτών ακριβώς των πυραύλων.
Ο Πρέσβης της Συρίας στην Ρωσία Riad Haddad, δήλωσε ότι η Δαμασκός  ενδιαφέρεται πραγματικά  να προμηθευτεί   τη Συρία ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, αναφέρει δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η Τουρκία σε μια τέτοια περίπτωση θα έχανε αμέσως και επιτόπου την οποιαδήποτε δυνατότητα να παρέμβει εντός τους συριακού εδάφους. Ενώ οι Κούρδοι στην Συρία  και το Ιράκ θα είχαν τον «ουρανό καθαρό» .
Μάλιστα εάν οι πύραυλοι τοποθετηθούν εκεί που προγραμματίζεται  εδώ και καιρό δηλαδή στην ρωσική βάση στην Λατάκεια , τότε οι εμβέλεια τους θα φθάνει  μέχρι το κεντρικό Αιγαίο Πέλαγος.
Υπάρχουν αναφορές, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα , ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, φέρνοντας το Ισραήλ προ τετελεσμένου γεγονότος . Η Ρωσία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήταν έτοιμη να παραδώσει τους πυραύλους αυτούς, σταμάτησε, αλλά τώρα ενεργοποίησε εκ νέου  το σχέδιο αυτό.
Το Ισραήλ είναι εξαιρετικά δύσπιστο όσον αφορά για μια τέτοια απόφαση από την Μόσχα , ΔΙΟΤΙ οι πύραυλοι  S-300 μπορούν να καταρρίψουν όλους τους τύπους των αεροσκαφών της ισραηλινής  αλλά και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας .
Το ζήτημα της κατοχής από τους Σύρους ενός τέτοιου συστήματος , μπορεί να λυθεί με την ανάθεση της αποκλειστικής ευθύνης σε Ρώσους χειριστές.
Επίσης, η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων επηρεάζει τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία παρουσιάζει επίσης σημαντική δραστηριότητα στη Συρία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν πριν κάποιες ημέρες εναέρια πολεμική εμπλοκή. Η παρουσία  των πυραύλων  S-300 στη Συρία θα είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα δράσης τουρκικού στρατού στην περιοχή. Αυτό όμως θέλει και ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν.
Ως εκ τούτου, ο παράγοντας « πύραυλοι S-300» αποτελεί για την  Δαμασκό και την Μόσχα  ένα ισχυρό επιχείρημα,  πολιτικών διαπραγματεύσεων, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα μπορούν να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Ο αρχισυντάκτης αμυντικού περιοδικού Michael Khodarenok σημειώνει ότι οι S-300, οι οποίοι μπορεί να μεταφερθούν  στην Συρία, δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα μονομιάς.
Παρά το γεγονός ότι οι  S-300 είναι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό αντιαεροπορικό σύστημα , θα ήταν λάθος, σύμφωνα με  τον Hodarenk, να αντιμετωπιστούν ως «σπαθί της αποκάλυψης » που θα αλλάξει την γεωπολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Οι αντιαεροπορικοί  πύραυλοι είναι αποτελεσματικοί  μόνο όταν ενεργούν  στο γενικό σύστημα αεράμυνας ενός  κράτους,  και  σε μια αρμονική  συμβίωση με τα επιθετικά και  αμυντικά όπλα μιας χώρας .
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους αναλυτές οι S-300 θα μπορούσαν να διαδραματίσουν  στην Συρία ένα  σημαντικό ρόλο , απαγορεύοντας σε ισραηλινά και τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από την χώρα .
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, πιθανότατα η Ρωσία με την αποστολή πυραύλων «S-300», ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ τον εναέριο χώρο πάνω από την Συρία από όλα τα αεροσκάφη εκτός από τα αμερικανικά F-22 RAPTOR . Έτσι με την μεταφορά ραντάρ τύπου AESA  (active electronically scanned array), οι ρωσικές δυνάμεις να γνωρίζουν τι ψάχνουν ακριβώς και τι πρέπει να κάνουν…