Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

6 παράξενες παραδόσεις ανά τον κόσμο που θα σας εκπλήξουν

Κάθε θρησκεία και κουλτούρα έχει τις δικές της παραδόσεις και ιεροτελεστίες, που στους «απ’ έξω» μπορεί να φαίνονται αρκετά… αλλόκοτες. Σήμερα ταξιδεύουμε για να γνωρίσουμε μερικές από αυτές.

La Tomatina: «πόλεμος» με ντομάτες στην Ισπανία
Η μεγαλύτερη πάλη με ντομάτες στον κόσμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαλένθια, στο Buñol, την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Buñol. Οι συμμετέχοντες πετούν ντομάτες και δημιουργείται ένας τεράστιος ντοματοπόλεμος, που έχει καθαρά διασκεδαστικό χαρακτήρα. Κι όσο για το πώς ξεκίνησε, η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι το 1945 κατά τη διάρκεια της παρέλασης gigantes y cabezudos, όπου νεαροί που ήθελαν να συμμετάσχουν στο event δημιούργησαν καβγά στην κεντρική πλατεία Plaza del Pueblo και χρησιμοποίησαν ντομάτες από το μανάβικο παραδίπλα ως… όπλο.

WWW.WIKIPEDIA.COM
Thaipusam: ινδουιστική γιορτή με piercing Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Thaipusam, οι Ινδουιστές σε χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη κ.ο.κ. εκφράζουν την αφοσίωσή τους στο θεό του πολέμου Murugan, κάνοντας επίπονο piercing σε διάφορα σημεία του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιεροτελεστίες έχουν γίνει πιο δραματικές και… αιμοβαμμένες, με τη χρήση μεγάλων γάντζων κ.ο.κ. να τρυπούν το στήθος και το πρόσωπο.
Γάμος Tidong: αποχή από την τουαλέτα
Οι γάμοι στην ινδονησιακή κοινότητα Tidong έχουν παραδόσεις πολύ ξεχωριστές από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια χαριτωμένη εξ αυτών είναι ότι ο γαμπρός δεν επιτρέπεται να δει το πρόσωπο της νύφης, αν δεν της τραγουδήσει διάφορα ερωτικά τραγούδια και μόνο τότε σηκώνεται η κουρτίνα ανάμεσά τους. Μια πιο αλλόκοτη είναι ότι ο γαμπρός και η νύφη δεν επιτρέπεται να πάνε… τουαλέτα για 3 ημέρες και νύχτες μετά το γάμο. Πιστεύεται ότι όσοι δεν το τηρήσουν, θα έχουν πολύ κακή τύχη, γι’ αυτό αυτές τις ημέρες το ζευγάρι τρώει και πίνει ελάχιστα. Μόλις περάσει το… μαρτύριο, μπορούν να πλυθούν και να ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή. Με τέτοια παράδοση, οι εργένηδες εκεί μάλλον θα είναι πολλοί.

WWW.WIKIPEDIA.COM
Famadihana: χορεύοντας με τους νεκρούς Στη Μαδαγασκάρη, τόσο στις αστικές, όσο και στις αγροτικές περιοχές, γιορτάζεται κυρίως ανάμεσα στις κοινότητες ένα παραδοσιακό φεστιβάλ, το Famadihana, όπου οι ζωντανοί χορεύουν κυριολεκτικά με τους νεκρούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιεροτελεστίας, οι άνθρωποι φέρνουν τα νεκρά σώματα προγόνων τους από την οικογενειακή κρύπτη, τα ξανατυλίγουν με καινούργιο ύφασμα και χορεύουν μαζί τους, με ζωντανή μουσική. Το έθιμο αυτό φέρνει κοντά τους συγγενείς και αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουν το σεβασμό τους στους πεθαμένους της οικογένειας, ενώ βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα πνεύματα των νεκρών καταφέρνουν να μπουν στον κόσμο των προγόνων μετά την πλήρη αποσύνθεση του σώματος και τις κατάλληλες τελετές
Πέταμα μωρών στην Ινδία
Μια πολύ παράξενη και επικίνδυνη τελετουργία συμβαίνει στην Ινδία εδώ και 500 χρόνια και πραγματοποιείται από ζευγάρια που ευλογούνται με ένα παιδί, αφού πάρουν τον όρκο στο ναό Sri Santeswar στην Karnataka. Πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και αυτό που συμβαίνει είναι να ρίχνουν το νεογέννητο μωρό από το ναό από ύψος 15 μέτρων και να το πιάνουν με ένα μεγάλο κομμάτι τεντωμένο ύφασμα. Η τελετή παρακολουθείται τόσο από μουσουλμάνους, όσο και από ινδουιστές και θεωρείται ότι φέρνει υγεία, τύχη και ευημερία στα μωρά. Περίπου 200 μωρά άνω των 2 ετών το χρόνο υπόκεινται σε αυτή τη διαδικασία, με τα πλήθη να χορεύουν και να τραγουδούν.

WWW.WIKIPEDIA.COM
Το πένθος του Muharram Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο πένθους κατά τον Muharram, τον πρώτο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της Μάχης της Καρμπάλα, όπου ο Χουσεΐν ιμπν Αλί (Ιμάμης Χουσεΐν) σκοτώθηκε από τον χαλίφη Yazid I του χαλιφάτου Umayyad. Οι εκδηλώσεις φτάνουν στο απόγειο τους τη 10η ημέρα, όπου κάποιοι μουσουλμάνοι επιδίδονται σε πρακτικές, όπως μαστίγωμα με ειδικές αλυσίδες με ξυράφια. Η παράδοση αφορά όλες τις ηλικίες και σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, αναγκάζονται και τα παιδιά να λάβουν μέρος. Το έθιμο αυτό παρατηρείται στο Ιράν, το Μπαχρέιν, την Ινδία, το Λιβάνο, το Ιράκ και το Πακιστάν.
 

click@Life

Ετικέτες , ,