Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πως θα διαλέξουμε το Χριστουγεννιάτικο έλατο

Θέλουμε φέτος να στολίσουμε ζωντανό δέντρο; Η καλύτερη λύση είναι το δέντρο να είναι σε γλάστρα ώστε να το έχουμε και μετά τις γιορτές. Το καλύτερο είναι να έχουμε έλατο, αλλά μπορούμε να στολίσουμε και άλλα δέντρα.



Στολίζω αληθινό ζωντανό έλατο σε γλάστρα
Προσέχω από πού θα το προμηθευτώ. Από κάποιο έμπειστο φυτώριο. Η λαθροϋλοτομία είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
Προσέχω να είναι καταπράσινο και να μην έχει ίχνη από πιθανά έντομα ή χρωματικές αλλοιώσεις στα κλαδιά και στις βελόνες του.
Προσέχω να είναι φυτεμένο στο κέντρο μίας μεγάλης γλάστρας και όχι σφηνωμένο άτσαλα σε μικρή γλάστρα.
Προσέχω να υπάρχει ο επικόρυφος βλαστός, δηλαδή ο βλαστός που μεγαλώνει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει, σημαίνει ότι θα μεγαλώνει μόνο σε πλάτος και αλλόκοτα.
Δε το βάζω μέσα στο σπίτι στους 25 βαθμούς κελσίου, για τις γιορτές για να το καμαρώνω, ώστε μετά να το ξαναβγάλω έξω στους 0. Το αφήνω έξω συνέχεια όπου και το στολίζω.
   
Στολίζω αληθινό υλοτομημένο έλατο
Προσέχω να το προμηθευτώ από κάποιον που το υλοτόμησε νόμιμα. Ζητάω να δω την ειδική σήμανση του δασαρχείου. 
 Ελέγχω με ένα απαλό πέρασμα του χεριού μου σε ένα κλαδί αν πέφτουν οι βελόνες. Ρωτάω πότε υλοτομήθηκε: όσο πιο παλιά, τόσο χειρότερα.
Αν θέλω να κρατήσει φρέσκο ακόμη περισσότερο καιρό, δεν το τοποθετώ στην ξύλινη βάση, αλλά το στερεώνω σε ένα δοχείο με νερό, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.
Δεν το στολίζω δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ. Η πολύ ζέστη θα του ρίξει τις βελόνες
Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, προμηθεύομαι μία βάση με 3 σφικτήρες.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


Fytokomia.gr

Ετικέτες ,