Τζιά, φθινοπωρινή και ευλογημένη
H αρχέγονη ίσως και μυθική
ρίζα του νησιού προέρχεται από τον Κέως, τον γιο του Απόλλωνα, ενώ το
ευλογημένο δένδρο του Δία «ο βάλανος», το γνωστό μας βελανίδι, έχει
πλουτίσει με την
επιβλητικότητα και την χρησιμότητά του το μεγαλύτερο
μέρος της Τζιάς.Δύο οικογένειες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη των προϊόντων της τζιώτικης γης. Η πρώτη είναι η οικογένεια του Κώστα Μαρουλή και της αμερικανίδας γυναίκας του της Marcie οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την δική τους αγροτουριστική μονάδα το «Κόκκινο Τρακτέρ». Σε μία έκταση 30 στρεμμάτων έχουν τον αμπελώνα τους από όπου εμφιαλώνουν περί τα 2000 μπουκάλια τζιώτικο κρασί η σπανιότητα του οποίου αναδεικνύει και την αξία του.
Η Marcie, μια ταλαντούχος γυναίκα έπεισε τους συντοπίτες της να ξαναγυρίσουν στη γη των παππούδων τους και να ασχοληθούν με την συλλογή του βελανιδιού. Ήδη 80 οικογένειες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και το μέλλον είναι ευοίωνο.
Από το χωράφι ξεκινάει η επεξεργασία και μεταποίηση του βελανιδιού φθάνοντας μέχρι και στην παραγωγή μπισκότων από βελανίδι τα οποία σε λίγο καιρό θα ταξιδεύουν διαδικτυακά σε όλον τον πλανήτη. Επιπλέον εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικών αγροτικών εργασιών της μονάδας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, όταν συλλέγεται το βελανίδι.(www.redtractorfarm.gr,Tηλ 2288021346).
H δεύτερη οικογένεια με αξιόλογη δράση στην τοπική οικονομία και κοινωνία είναι της οικογένειας του Γιάννη Μουζάκη. Έτσι επισκεφθείτε στον Μυλοπόταμο:
-Το κατάστημα «Αρισταίος» του Ανδρέα Μουζάκη με παραδοσιακά τζιώτικα προιόντα.
-Το ιδιωτικό Μουσείο Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιστικής Κληρονομιάς Κέας που είναι αποτέλεσμα της επιμελημένης δουλειάς της κυρίας Μουζάκη(2288022481).
-Το καφέ του Απόστολου Μουζάκη όπου μέσα στην έκταση η οικογένεια έχει φτιάξει ένα μοναδικό υπαίθριο θέατρο 300 θέσεων. Εδώ, κατά την καλοκαιρινή περίοδο οργανώνονται μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Τζιώτες διακρίνονται για την δράση τους στο εμπόριο αλλά και άλλες μορφές επιχειρηματικότητας (κάρβουνο, πρώτη ύλη για βαφή υφασμάτων από βελανίδια) από αρχαιότητας μέχρι τη δεκαετία του '60. Φως στην πολιτιστική και οικονομική ζωή του νησιού έδωσαν οι έρευνες στην Καρθαία, μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού οι οποίες δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν την Τετράπολη λόγω των πολλών εμποδίων που σκόπιμα πρόβαλλε η Αθηναϊκή Πολιτεία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Καρθαία από 2 εναλλακτικές διαδρομές:
-'Αγιος Συμεών-Λέπουρα-Καρθαία (1 ώρα και 30 λεπτά)
-Σταυρουδάκι-Βαθυπόταμος-Καρθαία (50 λεπτά) Αφού επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και τα κύρια ευρήματά του, όπως ο Ναός του Πυθαίου Απόλλωνα, της Αθηνάς, καθώς και το Θέατρο, απολαύστε το φθινοπωρινό σας μπάνιο σε μία από τις δύο παραλίες όπου και απολήγει ο αρχαιολογικός χώρος. Στη μία μάλιστα από αυτές δεσπόζει η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδος όπου στην εορτή του Αγίου Πνεύματος γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Επίσης μπορείτε να ακολουθήσετε μία κοπιαστική μεν αλλά ιδιαίτερα όμορφη πεζοπορική διαδρομή που ξεκινάει από το χωριό Ελληνικά και μετά τον Άγιο Συμεών από όπου κατηφορίζετε προς την περιοχή Βρύσες όπου διατηρούνται αρκετοί κήποι λόγω του πλούσιου νερού που πηγάζει στην περιοχή. Η διαδρομή τερματίζει στην γραφική παραλία του Αγιου Φίλιππου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Στην επιστροφή, αφού προσκυνήσετε στον Άγιο Συμεών και απολαύσετε τη θέα σε ένα σημανικό κομμάτι του Αιγαίου, επισκεφθείτε την Κάτω Μεριά και έξω από το χωριό την εκκλησία του Αγίου Τιμοθέου, καθώς και το εγκαταλελειμένο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που δίνουν ένα στίγμα της ορθόδοξης παράδοσης της Κέας.
Όρμος Κάστρου-Σπαθί-Συκαμινιά-Καλιδονύχι
Επισκεφθείτε και και τις τέσσερις γειτονικές–βορειοανατολικές παραλίες και ανακαλύψτε τις φθινοπωρινές ομορφιές τους. Θα χρειασθείτε όμως όχημα 4Χ4 όπως και για τις περισσότερες παραλίες του νησιού.
Πέρα Μεριά-Ορκός-Ψαθί
Από τον οικισμό της Πέρα Μεριάς, με τα ατόφια τζιώτικα σπίτια, κτισμένα με ξερολιθιά, ακολουθείστε τον δημόσιο δρόμο προς την παραλία του Ορκού όπου δεσπόζουν τα τεράστια αλμυρίκια και οι ευκάλυπτοι. Στην επιστροφή αξίζει να επισκεφθείτε τους οικισμούς του Θόλου και των Μύλων με την εντυπωσιακή θέα αλλά και τις περισσότερες κατοικίες να δένουν αρμονικά με το τζιώτικο περιβάλλον.
Για φαγητό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:
-"Το Στέκι των Καλοφαγάδων" με παραδοσιακά μαγειρευτά (ντολμάδες, φρικασέ) και τζιώτικα πιάτα μαγειρεμένα με το μεράκι του Γιάννη Ποδόγυρου, ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Συνοδεύστε τα με το δικό του κόκκινο κρασί, ενώ θα πρέπει να του τηλεφωνήσετε γιατί αυτή την περίοδο είναι ανοιχτός μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές (2288022118).
-"Η Πιάτσα" όπου ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Παούρης ακολουθεί την παράδοση και μαγειρεύει τζιώτικα εδέσματα, όπως την "Πασπαλά" (χοιρινό με αυγά και ντομάτα), λουκάνικα, κοπανιστή Τζιάς και σαγανάκι με ντόπιο κίτρινο τυρί. Το μαγαζί είναι ανοιχτό όλο τον χειμώνα (2288022195).
Η περιπλάνηση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει εάν δεν μας φιλοξενούσε η οικογένεια Γεωργακάκου στην μονάδα τους "Η Ενωμένη Ευρώπη". Δωμάτια άνετα, πολύ καθαρά, που περιστοιχίζονται από έναν μεγάλο κήπο, ήσυχα και σε πολύ προσιτές τιμές (τηλ. 2288021362).
Μόλις 2 ώρες περίπου από το σπίτι σας βρίσκεστε στην φθινοπωρινή Τζιά, μία ποιοτική επιλογή, ήσυχη, με προσιτές τιμές που έως τα τέλη Νοεμβρίου δεσπόζει η συλλογή του βελανιδιού, ενώ παράλληλα μέσα στα Σαββατοκύριακα γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ντόπιους.
Αναστάσιος Τσομπανίδης
click@Life
<< Αρχική σελίδα