Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Εντερικά παράσιτα επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας

Pregnant5
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και αφορούσε μια φυλή του Αμαζονίου, τους Tsimané, κάποια από τα  παρασιτικά σκουλήκια που προσβάλλουν το
γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας και άρα τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.000 γυναίκες των Tsimané, τις οποίες παρακολούθησαν σχεδόν μια δεκαετία. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες των Tsimané γεννούν 9 παιδιά, κατά μέσο όρο.

Γονιμότητα και έλμινθες

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που μολύνονται με αγκυλόστομα, τεκνοποιούσαν αργότερα, σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και συνολικά αποκτούσαν λιγότερα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με ασκαρίδα, (το παράσιπο προκαλεί μια πάθηση που ονομάζεται ασκαριδίαση) γεννούσαν πρόωρα το πρώτο παιδί τους μεσολαβούσαν μικρότερα διαστήματα ανάμεσα στις γέννες και αποκτούσαν περισσότερα παιδιά.
Οι γυναίκες με ασκαρίδα έκαναν, κατά μέσο όρο, τρία περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσες δεν είχαν μολυνθεί με το εν λόγω παράσιτο, ενώ όσες είχαν μολυνθεί με αγκυλόστομα έκαναν, κατά μέσο όρο, τρία λιγότερα παιδιά σε σχέση με τις αμόλυντες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο ένας μικροοργανισμός ευνοεί τη γονιμότητα και ο άλλος την αναστέλλει (οι λόγοι είναι άγνωστοι) και πιθανώς έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στα δύο παράσιτα η οποία τελικά επηρεάζει τη σύλληψη.
Το 70% του πληθυσμού των Tsimané (περίπου 16.000 άτομα) έχουν μολυνθεί από εντερικά παράσιτα, χωρίς να το ξέρουν.
Εκτιμάται ότι το αγκυλόστομα και η ασκαρίδα -που ανήκουν στις έλμινθες– έχουν μολύνει πάνω από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως σε φτωχές χώρες. Συνεπώς δεν αποκλείεται να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια δημογραφία, με την πιθανή επιρροή που ασκούν στη γονιμότητα της γυναίκας.


HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,