Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Πότε η ψιψίνα "απειλεί " την υγεία μας

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι φοβίες μετά τη διάγνωση ότι η γατούλα έχει τοξόπλασμα.
Η τοξοπλάσμωση, είναι μια συχνή λοίμωξη που προσβάλλει το 25% των γυναικών και μεταδίδεται από το μισοψημένο κρέας, από την κατανάλωση άπλυτων φρούτων και λαχανικών και από τις γάτες.
Ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης....

οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες που έχουν οικόσιτες γάτες να περιορίσουν τις αγκαλιές μαζί τους, να χρησιμοποιούν γάντια για τον καθαρισμό της τουαλέτας των ζώων και να προσπαθούν να τις φιλοξενούν σε εσωτερικό χώρο, ώστε να παραμείνουν υγιείς.
Να σημειώσουμε ότι η γάτα που κυκλοφορεί ελεύθερη και δεν παίρνει
χάπια που εξοντώνουν τα παράσιτα, κινδυνεύει να μολυνθεί από τα απορρίμματα και το μολυσμένο κρέας.
Το πρωτόζωο του τοξοπλάσματος αναπτύσσεται στη συνέχεια μέσα στο εντερικό σύστημα της γάτας και αποβάλλεται με τα κόπρανα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η τυχόν μόλυνση της γυναίκας με τοξοπλάσμωση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, όπως να προκαλέσει τη γέννηση παιδιού με νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου.
Ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι γυναίκες που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα πριν κυοφορήσουν, γεγονός που διαγιγνώσκεται με μια απλή ανάλυση αίματος
Ωστόσο, ακόμη και αν είναι φυσικό τα παραπάνω να σας προκαλέσουν ανησυχία, μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει μια φιλοζωική λύση για κάθε πρόβλημα!
Οι υπερβολικές φοβίες των συγγενών, αλλά και η αυστηρή μερικές φορές αντιμετώπιση των γιατρών, μπορεί να σας κάνουν να δείτε τη γατούλα σας σαν απειλή.
Ακόμη και εάν έχετε αποφασίσει να γίνετε γονείς, δεν θα ήταν σωστό να προδώσετε την αγάπη που σας έχει δείξει το κατοικίδιό σας και να απομακρύνετε το τετράποδο από το σπίτι του. '
Εξάλλου, πρέπει να τονίσουμε ότι βασικοί τρόποι μόλυνσης του ανθρώπου δεν είναι μόνο η επαφή με τα κόπρανα της γάτας.
Ίδιο ποσοστό κινδύνου ελλοχεύει και η εργασία στο κήπο, το νερό που ρέει από πηγές, καθώς και το μισοψημένο κρέας εάν καταναλωθεί από εσάς.
Πριν λοιπόν βιαστείτε να θεωρήσετε "πέτρα του σκανδάλου" τη γατούλα σας ακολουθήστε τα παρακάτω προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.
Πρώτα από όλα τη σωστή διατροφή της γάτας με γεύματα πλούσια σε βιταμίνες αλλά και χρήση ξηρής τροφής διασφαλίζει την υγεία του κατοικίδιου.
Την ίδια στιγμή απαραίτητες είναι βέβαια ο εμβολιασμός τους ζώου, καθώς και η λήψη χαπιών για τα παράσιτα του εντέρου, που διατηρούν καθαρό τον οργανισμό του ζώου.
Εάν είστε έγκυος, συνιστάται να χρησιμοποιείτε γάντια για την περισυλλογή των κοπράνων της γάτας, ή εάν είναι δυνατόν, αναθέστε σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας την υγιεινή της ψιψίνας σας για το διάστημα των εννέα μηνών.
Όσο για το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά από κάθε ενασχόληση με τη γάτα, όπως και μετά την επαφή με το ωμό κρέας ή το φρέσκο χώμα.
 

Ετικέτες ,