5 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για το ρόδι
Το ρόδι είναι ένα φρούτο με
πλούσια ιστορία. Υπάρχουν αναφορές του στην ελληνική μυθολογία, τους
αιγυπτιακούς τάφους, ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη. Ενόψει
Χριστουγέννων, ας το
γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, πέραν των συνηθισμένων,
μέσα από 5 σημεία που εντοπίζει η Διατροφολόγος Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα.1. Ωφελεί την καρδιά
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Φαίνεται ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού πλάκας (αντιαθηρογόνος δράση). Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (αντιϋπερτασική δράση). Χρειάζεται, όμως, περισσότερη κλινική έρευνα, καθώς ορισμένες από τις μελέτες για την καρδιοπροστατευτική του δράση διεξήχθησαν με μικρά μεγέθη δειγμάτων και πριν από 5-10 χρόνια. Σαφώς είναι καλύτερο να καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο, ακατέργαστο. Μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές που διερευνούν τα καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία των φρούτων και των λαχανικών, αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα στο συνδυασμό των φυτοχημικών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών στο σύνολό πρόσληψης τροφής, παρά στις επιδράσεις ενός μεμονωμένου συστατικού. Μια μελέτη υποστηρίζει πως οι βιολογικές επιδράσεις της πρόσληψης χυμού από ρόδι θα πρέπει να αποδοθούν στους μεταβολίτες της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και όχι στις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο χυμό.
3. Επιδρά θετικά στη μείωση του λίπους
Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το ρόδι και τα εκχυλίσματά του έχουν θετική επίδραση στη μείωση του λίπους. Πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται με την παρουσία των ανθοκυανινών, τανίνων, και πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του ροδιού στην παχυσαρκία και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί για το πώς αυτά τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοηθούν στη μείωση του λίπους.
5. Χρειάζεται προσοχή
Δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο ρόδι συνιστάται την ημέρα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κανείς χρειάζεται να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανή αλληλεπίδραση φαρμάκου–τροφής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ μπορεί να περιορίσει το αντιπηκτικό αποτέλεσμα των κουμαρινικών φαρμάκων (πτώση του INR). Επίσης, το ρόδι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πιστεύεται ότι δρα σαν αναστολέας ΜΕΑ στο σώμα και ενισχύει τη δράση φαρμάκων, όπως καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη. Ακόμα πιστεύεται ότι ενισχύει τη δράση των στατινών ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, σιμβαστατίνη, οπότε συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης.
Συνολικά, το ρόδι έχει το χώρο του σε μια ισορροπημένη διατροφή!
Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr
click@Life
<< Αρχική σελίδα