Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η τηλεόραση προκαλεί ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου

tv 5  5
Η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες και η απουσία σωματικής άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου, δείχνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων, με επικεφαλής την Kristine Yaffe, καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευρολογίας, παρακολούθησαν 3.274 άτομα που ήταν ηλικίας 18-30 ετών, όταν άρχισε η μελέτη, για 25 χρόνια.
Mε τη χρήση ερωτηματολογίων κάθε πέντε χρόνια συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα και τις συνήθειες όσον αφορά την τηλεθέαση. Και αξιολόγησαν την υγεία του εγκεφάλου τους, σε σχέση με το πόσες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση και πόσες ώρες ασκούνταν.
Όσο άτομα σε νεαρή ηλικία παρακολουθούσαν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες ημερησίως, είχαν ως μεσήλικες χαμηλότερες επιδόσεις στα γνωσιακά τεστ (ταχύτητα σκέψης, μνήμη, προσοχή), συγκριτικά με τα άτομα που έβλεπαν λιγότερες ώρες τηλεόραση.
Επίσης, όσοι ασκούνταν λιγότερο είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωσιακά τεστ, σε σχέση με όσους ασκούνταν τακτικά.
Τα άτομα που συνδύαζαν και τα δύο, δηλαδή έβλεπαν περισσότερη τηλεόραση και ασκούνταν λιγότερο, είχαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν κακές επιδόσεις στα πνευματικά τεστ.
Το συμπέρασμα αυτό βγήκε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την υπέρταση και τον διαβήτη.
Δεν είναι σαφές γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με χειρότερες νοητικές επιδόσεις αργότερα στη ζωή, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν πως δεν ασκεί τον εγκέφαλο. Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι όσοι βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση και ασκούνται λίγο, ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, κάτι που επίσης έχει ως συνέπεια την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματά τους εξαρτώνται από τις αναφορές των συμμετεχόντων, και ότι δεν είχαν κάνει κανένα τεστ γνωστικής λειτουργίας κατά την έναρξη της μελέτης, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα.
“Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τι συμβαίνει όταν κάποιος κάθεται πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση», είπε η Kristine Yaffe. «Είναι η αδράνεια, ή είναι κάτι σχετικά με την παρακολούθηση τηλεόρασης που επιδρά αρνητικά στη γνωστική λειτουργία;”

HealthyLiving.gr


Ετικέτες ,