Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Εορταστικά γλυκίσματα: τι πρέπει να ξέρετε και πόσο να φάτε

Γιορτινές γεύσεις, άρωμα κανέλας, λαχταριστά γλυκά και ευφάνταστοι συνδυασμοί μάς προκαλούν αυτές τις ημέρες ενόψει των εορτών, βάζοντάς μας σε πειρασμό. Στο πλαίσιο της σωστής διατροφής
όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων, όπως μας τα παρουσιάζει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Κόκκαλη.
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός που τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι βασιλόπιτας. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή, αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Παραινέσεις του τύπου «τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας», οι οποίες  μεταφέρονται από τις παλαιότερες γενιές είναι ίσως ένα από τα αίτια της υπερβολής.
Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί.
Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Το ελαιόλαδο είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Επίσης η γλυκύτητά του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Θερμίδες: 180-220.
WWW.FLICKR.COM
Κουραμπιέδες: Το βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης. Βέβαια, ο κουραμπιές περιέχει και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία και πολυακόρεστα λιπαρά. Θερμίδες: 150-250.
Δίπλες: Έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μέλι ως βασικό συστατικό προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία μαζί με την κανέλα και τα καρύδια. Θερμίδες: 200-240.
Βασιλόπιτα: Η παραδοσιακή βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και την ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρόδι και λίγα αποξηραμένα φρούτα, ώστε να αυξηθούν τα αντιοξειδωτικά συστατικά της. Θερμίδες: 1 κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά. Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε «μίνι» γλυκά, δηλαδή γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις, αλλά σε μικρές ποσότητες. Επίσης μία ωραία και υγιεινή ιδέα είναι να λιώσετε κουβερτούρα και να την σερβίρετε με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να το παρακάνετε τις υπόλοιπες μέρες. Εάν, όμως, παρασυρθείτε, καλό θα ήταν να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα και φυσικά με το τέλος των γιορτών, μοιράστε τα γλυκά σε φίλους!
Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αριστοτέλους 8 Θεσσαλονίκη 2310 224627, email: anastasiakokkali@hotmail.com, http://kokkali.blogspot.gr/

 

click@Life

Ετικέτες ,