Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα
κτώ
πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των
«χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους
μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου των εντόμων στην Ελλάδα, ενώ
άλλες τέσσερις θα τοποθετηθούν στην Ιταλία.Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του, συγχρηματοδοτούμενου κατά 50% από την ΕΕ, ελληνοϊταλικού ερευνητικού έργου LIFE CONOPS.
Η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εισβολή των κουνουπιών στη νότια Ευρώπη και το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, όπως το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), που μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και άλλες ασθένειες, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση και η εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.
Στο LIFE CONOPS, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατoμμυρίων ευρώ, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και οι εταιρείες ONEX και Terra Nova. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Μέσω της συσκευής παρακολούθησης θα είναι δυνατή πλέον η επιτόπια και διαχρονική παρακολούθηση των πληθυσμών των κουνουπιών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για την έγκαιρη διάγνωση της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και για την αποφυγή της εγκατάστασής τους.
Η «παγίδα» εκλύει ειδικές προσελκυστικές ουσίες (γαλακτικό οξύ και διοξείδιο του άνθρακα) και μπορεί να λειτουργήσει συνεχώς επί τουλάχιστον ένα μήνα επιτρέποντας πάνω από 90 δειγματοληψίες. Διαθέτει ψυκτικό θάλαμο συντήρησης των παγιδευόμενων κουνουπιών σε μηδέν έως 4 βαθμούς Κελσίου (πράγμα σημαντικό για να μελετηθούν μετά από τους εντομολόγους αν είναι φορείς ασθενειών), καθώς και δικό της μετεωρολογικό σταθμό που καταγράφει τις κλιματολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, ανέμους).
Επίσης μέσω συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και της κινητής τηλεφωνίας, είναι δυνατό οι ερευνητές να προγραμματίζουν εξ αποστάσεως πότε θα κάνουν δειγματοληψίες, να παρακολουθούν συνεχώς τη λειτουργία της παγίδας και να παίρνουν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα.
Βιοκτόνα και ολοκληρωμένη στρατηγική
Εξάλλου, οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του LIFE CONOPS, αναπτύσσουν νέα βιολογικής προέλευσης (βιοκτόνα), αντί για συνθετικά εντομοκτόνα.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος καθηγητής χημείας Σέρκο Χαρουτουνιάν, οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε τρία βιοκτόνα που προέρχονται από αιθέρια έλαια ελληνικών φυτών. Τα υπό δοκιμή βιοκτόνα συνδυάζονται με νανοσωματίδια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα σχετικά πειράματα πεδίου (στη φύση) θα ξεκινήσουν εντός του επομένου εξαμήνου.
<< Αρχική σελίδα