Κάστανα: ιδέες και συμβουλές για να τα βάλετε στο πιάτο σας
Η εικόνα της ανοιχτής φωτιάς
όπου ψήνονται τα κάστανα είναι σίγουρα μαγική, ειδικά όταν ο καιρός
«αγριεύει». Πώς αλλιώς, όμως, μπορούμε να καταναλώσουμε αυτή τη
θρεπτική, χειμωνιάτικη τροφή;
Προσθέστε τα στο ριζότο
Ξεφλουδίστε λίγα κάστανα και ψήστε τα σε βαθύ τηγάνι, καραμελώνοντάς τα με λίγο βούτυρο και καστανή ζάχαρη. Αφού τα σβήσετε με λευκό κρασί, προσθέστε το ρύζι σας ρίχνοντας σιγά-σιγά ζωμό κοτόπουλου κάθε φορά που απορροφά τα υγρά. Προσθέστε στο τέλος λίγο βούτυρο, ανακατέψτε τα όλα μαζί και πασπαλίστε μοσχοκάρυδο.
Φτιάξτε γλυκά με κάστανο
Μπορείτε να βράσετε λίγα κάστανα και να προσθέσετε κομμάτια τους στο κέικ σας ή να τρίψετε λίγο και να το πασπαλίσετε στην κορυφή του. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε τρουφάκια με κάστανο, αφού τα βράσετε, τα κάνετε πουρέ, τα αναμείξετε με ζάχαρη άχνη, βούτυρο, βανίλια, τριμμένη κουβερτούρα και λίγο αμαρέτο και τα πλάσετε, απλώνοντάς τα σε τρούφα σοκολάτας. Φροντίστε μόνο αφού αναμείξετε όλα τα υλικά σας, να τα βάλετε για λίγη ώρα στο ψυγείο ώστε να παγώσουν και να είναι πιο εύκολα στο πλάσιμο.
Δεν χορτάσατε; Κάντε κλικ εδώ και βρείτε συνταγές για χοιρινό με κάστανο, σοκολατόπιτα με κάστανο και πολλές άλλες νοστιμιές!
- Διαλέξτε τα προσεκτικά και επιλέξτε τα κάστανα που είναι σφιχτά, δεν έχουν σπασμένο τσόφλι, ούτε ρωγμές και είναι βαριά για το μέγεθός τους.
- Αποθηκεύστε τα σωστά σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες στο ψυγείο για 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.
- Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο, μπορείτε κάποιες φορές να προτιμήσετε τα έτοιμα, καθαρισμένα κάστανα σε κονσέρβα ή βαζάκι, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας.
- Για να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα σε ένα πιάτο σαν γαρνιτούρα, χαράξτε τα χιαστί στη βάση τους, βράστε τα για 25-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι να ανοίξει λίγο η φλούδα και αφού βράσουν, καθαρίστε τα όσο είναι ζεστά, γιατί μετά η εξωτερική φλούδα σκληραίνει.
- Αν τα προτιμάτε σε μικρά κομμάτια στο φαγητό, κόψτε τα στη μέση και βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά κι έπειτα πιέστε τα. Θα δείτε ότι θα βγουν εύκολα από το φλοιό τους.
- Αφού τα βράσετε μόνα τους, προσθέστε τα στο μείγμα σας στην κατσαρόλα ή το ταψί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος.
<< Αρχική σελίδα