Τζάκι..η θαλπωρή στο σπίτι
Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και όλοι αναζητούμε τη
ζεστασιά. Όταν μάλιστα στο σπίτι υπάρχει τζάκι, δημιουργούνται οι
ιδανικές συνθήκες για ρομαντικές βραδιές.
Με τον σύντροφό σας ή με παρέα, με μουσική ή με επιτραπέζια παιχνίδια, με κρασάκι ή κάστανα στη θράκα, η εικόνα συμπληρώνεται ιδανικά με το τζάκι.
Το τζάκι σε κάθε σπίτι, λειτουργεί σαν διακοσμητικό στοιχείο, πλημμυρίζει το δωμάτιο θαλπωρή και προκαλεί φιλικές συγκεντρώσεις τριγύρω του.
Τι κι αν υπάρχει και κεντρική θέρμανση στο σπίτι;
Οι φλόγες δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην ατμόσφαιρα, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας…η μυρωδιά του ξύλου, η τέλεια κίνηση της φωτιάς, η ζέστη που νοιώθουμε όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, ο θόρυβος του ξύλου που σκάει, η μοναδική γεύση μιας ψητής πατάτας ή το καμένου κάστανου, είναι αυτά που αναζητούμε από αυτό.
Ο κάθε χώρος όμως, έχει το δικό του διακοσμητικό στυλ, στο οποίο πρέπει να ενσωματωθεί και το τζάκι μας, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η εικόνα του σπιτιού.
Γι” αυτό απαραίτητη είναι η σωστή έρευνα και η ολοκληρωμένη μελέτη για τη θέση και την αισθητική του τζακιού πριν ξεκινήσει η κατασκευή του.
Υπάρχουν διάφορα είδη τζακιών, με κυρίαρχα τα χτιστά και τα μαντεμένια. Πέρα από αυτά υπάρχουν τα προκατασκευασμένα, τα ενεργειακά, και τα τζάκια χωρίς καμινάδα, που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Την τελική εικόνα βέβαια, τη δίνει η διακόσμησή του.
Επιλέγοντας μάρμαρο, γρανίτη, inox, ταπετσαρία, τεχνοτροπία, ή πέτρα
θα δώσετε το ύφος που χρειάζεται για να δέσει με το σύνολο του χώρου
σας.
Για τη σωστή λειτουργία όμως ενός τζακιού, εκτός από τον τρόπο κατασκευής, παίζουν ρόλο και το ξύλα που θα επιλέξουμε.
Ανάλογα με το μέγεθος της εστίας και το μέγεθος του δωματίου, επιλέγουμε σκληρά ή μαλακά ξύλα.
Το σκληρό κούτσουρο καίει αργά και τα υπολείμματα αργούν να κρυώσουν.
Αντίθετα τα μαλακά ξύλα, είναι πιο ζωντανά και σκάνε, δημιουργώντας και ηχητική ατμόσφαιρα.
Βασική προϋπόθεση, τα ξύλα να είναι στεγνά για να παρέχουν περισσότερη θερμότητα.
Το είδος του ξύλου, θα καθορίσει και τη μυρωδιά που θα αναδυθεί με την καύση του.
Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαλέξετε το ύφος που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας με την κατάλληλη διακόσμηση και θέση του τζακιού, και στη συνέχεια να επιλέξετε την φλόγα που σας ταιριάζει, διαλέγοντας τα ιδανικά ξύλα…
Λειτουργικές πληροφορίες
• Προμηθευτείτε τα ξύλα του χειμώνα νωρίς κι αφήστε τα να στεγνώσουν σε σίγουρο μέρος.
• Το πεύκο προσφέρει φλόγα, ανάβει εύκολα, αλλά καίγεται και γρήγορα.
• Αντίστοιχα θα έχετε καλή φλόγα, αν χρησιμοποιείτε οξιά ή δρυ, που δεν καίγονται γρήγορα, ενώ η καμινάδα σας με την καύση αυτών των δύο ειδών θα έχει πιο λίγα κατάλοιπα, σε σχέση με την καύση του πεύκου.
• Το ξύλο της ελιάς επίσης δεν έχει έντονη φλόγα αλλά προσφέρεται για αργή καύση και θα συντηρήσει το τζάκι σας αναμμένο για περισσότερη ώρα.
• Ο ιδανικός ίσως συνδυασμός, είναι να χρησιμοποιείτε ελιά οξιά και δρυ μαζί.
• Κάθε τρία με τέσσερα χρόνια – ανάλογα με την χρήση που κάνετε στο τζάκι σας, δηλαδή αν το ανάβετε συχνά, αν το χρησιμοποιείτε μόνο για ζεστασιά ή συνηθίζετε να ψήνετε το μεζέ της παρέας – είναι καλό να καθαρίζετε και την καμινάδα του.
• Είναι επίσης καλό, να αποφεύγετε την καύση χαρτιών (στο εμπόριο θα βρείτε πιο αποτελεσματικά προσανάμματα) γιατί τα υπολείμματά τους θα σας λερώσουν γρήγορα την καμινάδα σας. .
Με τον σύντροφό σας ή με παρέα, με μουσική ή με επιτραπέζια παιχνίδια, με κρασάκι ή κάστανα στη θράκα, η εικόνα συμπληρώνεται ιδανικά με το τζάκι.
Το τζάκι σε κάθε σπίτι, λειτουργεί σαν διακοσμητικό στοιχείο, πλημμυρίζει το δωμάτιο θαλπωρή και προκαλεί φιλικές συγκεντρώσεις τριγύρω του.
Τι κι αν υπάρχει και κεντρική θέρμανση στο σπίτι;
Οι φλόγες δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην ατμόσφαιρα, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας…η μυρωδιά του ξύλου, η τέλεια κίνηση της φωτιάς, η ζέστη που νοιώθουμε όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, ο θόρυβος του ξύλου που σκάει, η μοναδική γεύση μιας ψητής πατάτας ή το καμένου κάστανου, είναι αυτά που αναζητούμε από αυτό.
Ο κάθε χώρος όμως, έχει το δικό του διακοσμητικό στυλ, στο οποίο πρέπει να ενσωματωθεί και το τζάκι μας, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η εικόνα του σπιτιού.
Γι” αυτό απαραίτητη είναι η σωστή έρευνα και η ολοκληρωμένη μελέτη για τη θέση και την αισθητική του τζακιού πριν ξεκινήσει η κατασκευή του.
Υπάρχουν διάφορα είδη τζακιών, με κυρίαρχα τα χτιστά και τα μαντεμένια. Πέρα από αυτά υπάρχουν τα προκατασκευασμένα, τα ενεργειακά, και τα τζάκια χωρίς καμινάδα, που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Την τελική εικόνα βέβαια, τη δίνει η διακόσμησή του.
Ανάλογα με το μέγεθος της εστίας και το μέγεθος του δωματίου, επιλέγουμε σκληρά ή μαλακά ξύλα.
Το σκληρό κούτσουρο καίει αργά και τα υπολείμματα αργούν να κρυώσουν.
Βασική προϋπόθεση, τα ξύλα να είναι στεγνά για να παρέχουν περισσότερη θερμότητα.
Το είδος του ξύλου, θα καθορίσει και τη μυρωδιά που θα αναδυθεί με την καύση του.
Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαλέξετε το ύφος που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας με την κατάλληλη διακόσμηση και θέση του τζακιού, και στη συνέχεια να επιλέξετε την φλόγα που σας ταιριάζει, διαλέγοντας τα ιδανικά ξύλα…
Λειτουργικές πληροφορίες
• Προμηθευτείτε τα ξύλα του χειμώνα νωρίς κι αφήστε τα να στεγνώσουν σε σίγουρο μέρος.
• Το πεύκο προσφέρει φλόγα, ανάβει εύκολα, αλλά καίγεται και γρήγορα.
• Αντίστοιχα θα έχετε καλή φλόγα, αν χρησιμοποιείτε οξιά ή δρυ, που δεν καίγονται γρήγορα, ενώ η καμινάδα σας με την καύση αυτών των δύο ειδών θα έχει πιο λίγα κατάλοιπα, σε σχέση με την καύση του πεύκου.
• Το ξύλο της ελιάς επίσης δεν έχει έντονη φλόγα αλλά προσφέρεται για αργή καύση και θα συντηρήσει το τζάκι σας αναμμένο για περισσότερη ώρα.
• Ο ιδανικός ίσως συνδυασμός, είναι να χρησιμοποιείτε ελιά οξιά και δρυ μαζί.
• Κάθε τρία με τέσσερα χρόνια – ανάλογα με την χρήση που κάνετε στο τζάκι σας, δηλαδή αν το ανάβετε συχνά, αν το χρησιμοποιείτε μόνο για ζεστασιά ή συνηθίζετε να ψήνετε το μεζέ της παρέας – είναι καλό να καθαρίζετε και την καμινάδα του.
• Είναι επίσης καλό, να αποφεύγετε την καύση χαρτιών (στο εμπόριο θα βρείτε πιο αποτελεσματικά προσανάμματα) γιατί τα υπολείμματά τους θα σας λερώσουν γρήγορα την καμινάδα σας. .
Όλα Για Την Γυναίκα
Ετικέτες ΑΡΧΙΚΗ, ΣΠΙΤΙ/ΚΗΠΟΣ
αναρτήθηκε από το χρήστη Anemoni @ 11:36 μ.μ.
<< Αρχική σελίδα