έα κέντρα φιλοξενίας στα βόρεια προάστια της Αττικήςετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδιάκοπης μεταναστευτικής ροής από τα νησιά.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή του Τάκη Χατζή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική Οδό, στα βόρεια της Αθήνας, ενώ προχωρά και η επέκταση του κέντρου μετανατστών στον Βοτανικό. «Είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε δύο ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ένα στην Αττική και ένα στη βόρεια Ελλάδα» είπε ο κ. Φλαμπουράρης και αποκάλυψε ότι ένα να δημιουργηθεί αμέσως μετά την πρωτοχρονιά στην Κατερίνη και το άλλο στην Αττική Οδό στα βόρεια της Αττικής.
«Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Το βασικό πρόβλημα είναι πώς θα σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία», είπε ο κ. Φλαμπουράρης και ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν συμφωνηθεί κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο. «Το λάθος που κάναμε ήταν το ότι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών» τόνισε ο υπουργός.
Την ίδια ώρα οι Μαροκινοί, που δεν δικαιούνται προσφυγικού ασύλου, καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στην Αθήνα, περιπλανώμενοι μόνοι τους στο κέντρο της πόλης και ζητώντας καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϋ στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Εκεί καθημερινά έρχονται παιδιά με τους γονείς τους από αθλητικά σωματεία, καθώς προπονούνται στο γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει στο Ελληνικό. Τα αυτοκίνητα μένουν έξω από τον συρμάτινο φράχτη, που εμποδίζει την είσοδο στο χόκεϋ, και παιδιά 5 έως 14 ετών μπαίνουν με τα πόδια για να φτάσουν στην προπόνηση. Ακριβώς δίπλα τους μετανάστες, άρρωστοι από τις κακουχίες του ταξιδιού, τραυματισμένοι από μεταξύ τους συμπλοκές, κάποιοι θύματα διακινητών και μιας άγνωστης «μαφίας» που τούς εκμεταλλεύεται, παρακαλούν τους φύλακες να τους αφήσουν να κοιμηθούν μέσα στο γήπεδο όπου φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες, αλλά και ομοεθνείς τους Μαροκινοί.
Δείχνουν στο newpost τα χαρτιά που διαθέτουν και λένε ότι κοιμούνται στους δρόμους. Άλλοι στην Ομόνοια, άλλοι στην πλατεία Βικτωρίας, περιπλανώνται μέχρι να «εξαφανιστούν» από τη χώρα… Καταγγέλλουν ότι τούς πήραν όλα τα λεφτά για να μείνουν ένα βράδυ σε ξενοδοχείο στο κέντρο. Μας δείχνουν τα μοναδικά 5 ευρώ που έχουν στην τσέπη τους και ζητούν να ένα αεροπορικό εισιτήριο για να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Περιμένουν έξω από το γήπεδο χόκεϋ κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να ελέγξει τα χαρτιά τους και να εγκρίνει μια διανυκτεύρευση στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ήδη φιλοξενούνται εκεί αρκετοί Μαροκινοί, οι οποίοι έχουν υπογράψει οικειοθελή απέλαση και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους στη χώρα τους.
Οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού και Παλαιού Φαλήρου συμφώνησαν να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των προσφύγων, ωστόσο επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι να φύγουν οι μετανάστες μέχρι τα τέλη Μαρτίου, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν παράτασητου προβλήματος.
Εν τω μεταξύ, η είσοδος και η έξοδος όσων έχουν το «free pass» γίνεται από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και οι μετανάστες βγαίνουν για να ψωνίσουν ό,τι χρειάζονται. Όσοι αργήσουν να γυρίσουν, μπορεί να μην βρουν χώρο στα πρόχειρα κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί και να μείνουν εκτός. Στο εσωτερικό υπάρχει μια τεράστια αποθήκη με τρόφιμα, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης που φέρνουν οι οργανώσεις και πολίτες από όλη την Αθήνα.
Στο σημείο υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία και οι φύλακες προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες στους μετανάστες που έρχονται ζητούν λύση από όποιον συναντούν μπροστά τους.



newpost/pentapostagma.gr