COP21: οι 11 χώρες που παρέδωσαν «λευκή κόλλα» αντί για κλιματικές δεσμεύσεις
Συνεισφορές (INDC), δηλαδή εθελοντικές δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουν καταθέσει οι 184.
Από ποιους αποτελείται η «απείθαρχη» ενδεκάδα;
Τα δύο κράτη-μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους λαούς της Αμερικής (Alba) -η οποία παρεμπιπτόντως το καλοκαίρι του 2015 είχε εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα- παίζουν το ρόλο του «κακού μαθητή» των Ηνωμένων Εθνών καθώς δεν απέστειλαν εθελοντικές δεσμεύσεις στους διοργανωτές του COP21 σε αντίθεση με τη Βολιβία του «συντρόφου» Έβο Μοράλες.
Όπως αναφέρει ο Πωλ Όκιστ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νικαράγουας «τα βιομηχανικά κράτη είναι υπεύθυνα για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την απορρύθμιση του Κλίματος. Αυτά είναι λοιπόν που πρέπει να αναγνωρίσουν και να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα του πλανήτη και των ανθρώπων που τον κατοικούν».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να «τραβηχτεί» ίσα με το Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Βενεζουέλα κατέχει ίσως τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον πλανήτη.
—Παναμάς
Ο παναμέζος πρόεδρος, Χουάν Κάρλος Βαρέλα μπορεί να κατήγγειλε «την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών στη Λατινική Αμερική, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο που ενσκήπτει για τη λειτουργία της Διώρυγας του Παναμά» κατά την ομιλία του στην πρώτη μέρα της διάσκεψης, αλλά η χώρα του δεν μπήκε στον κόπο να καταθέσει εθελοντικές δεσμεύσεις για τους ρύπους.
—Ανατολικό Τιμόρ
Η μικρή ασιατική χώρα με επιφάνεια 15.000 τετρ. χιλιομέτρων, μια από τις φτωχότερες της Ασίας, δεν έχει ανταποκριθεί στην έκκληση για κατάθεση εθελοντικών δεσμεύσεων χωρίς κανέναν συγκεκριμένο λόγο που να αιτιολογεί αυτή τη «σιωπή».
—Νεπάλ
Το Νεπάλ δεν έχει ανακοινώσει κανένα στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την οργάνωση Climate Action Tracker, οι εκπομπές ρύπων του Νεπάλ αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου και στο «κανονικό» σενάριο θα σημειώσουν αύξηση 62% από σήμερα μέχρι το 2030 με έτος βάσης το 2010.
—Τόνγκα
Το Βασίλειο των Τόνγκα στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό είναι το μόνο ίσως νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, που δεν κατέθεσε εθελοντικές δεσμεύσεις για το Κλίμα.
Μπορεί η Τόνγκα να απειλείται άμεσα από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, αλλά είναι και μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
—Λιβύη και Συρία
Αυτές οι δύο αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από την Κλιματική Αλλαγή (η οποία εν μέρει μπορεί να ευθύνεται για τις πολεμικές συγκρούσεις σε αυτή τη γωνιά του κόσμου). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία έχει στείλει τριμελή αντιπροσωπεία στην COP21 και η Λιβύη οκτώ εκπροσώπους.
—Βόρεια Κορέα
Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Κορέα δεν έχει καταθέσει δεσμεύσεις. Πάντως η χώρα που κυβερνάται από το παρανοϊκά τυραννικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν συμμετέχει στις διασκέψεις για το Κλίμα, παρότι όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, οι αντιπροσωπείες τις παραμένουν σιωπηλές. Στο Παρίσι υποτίθεται ότι βρίσκονται οκτώ αντιπρόσωποι.
—Άγιος Χριστόφορος και Νέβις (Saint Kitts and Nevis)
Το μικρό αρχιπέλαγος των δύο νησιών με συνολική έκταση 261 τετρ. χιλιομέτρων βρίσκεται στη θάλασσα της Καραϊβικής βόρεια της Βενεζουέλας. Από το 2001 έχει να καταθέσει στοιχεία για το Κλίμα.
—Ουζμπεκιστάν
Όπως και κάθε άλλη χώρα που δεν ανήκει στην ομάδα των πλέον βιομηχανικών χωρών, το Ουζμπεκιστάν δεν υποχρεούται να δίνει αναφορά σε ετήσια βάση. Τελευταία φορά που παρουσίασε κάποια έκθεση ήταν με βάση «εκτιμήσεις και στοιχεία από τρίτους ενδιάμεσους».
econews
<< Αρχική σελίδα