Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Οι 10 πόλεις που προτίμησαν περισσότερο οι ταξιδιώτες το 2015

Κάποιες πόλεις φαίνεται πως είναι πιο δημοφιλείς προορισμοί από άλλες κι αυτό το αποδεικνύουν οι πωλήσεις εισιτηρίων. Ας δούμε ποιες πόλεις μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών τη χρονιά
που πέρασε, σύμφωνα με το cntraveller.com.
Κάθε χρόνο, η Mastecard φτιάχνει μια λίστα με παγκόσμιους προορισμούς με βάση τις προτιμήσεις, τις οποίες ανιχνεύει από τις αγορές εισιτηρίων, σουβενίρ και άλλων ταξιδιωτικών δεδομένων. Έτσι προκύπτουν οι πόλεις που οι ταξιδιώτες δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη συμπάθεια. Ας τους ρίξουμε μια ματιά και ας συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με το 2014.
Λονδίνο
Το Λονδίνο βρέθηκε και το 2014 και το 2015 στην κορυφή της λίστας, με περίπου 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Εκτός αυτού, βρίσκεται στην κορυφή και όσον αφορά το πόσο ξοδεύουν οι τουρίστες σε αυτή την πόλη, τα έξοδα των οποίων αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δις δολάρια.
Μπανγκόκ
Για δυο συνεχόμενες χρονιές βρίσκεται στη 2η θέση, με περισσότερους από 18 εκατομμύρια επισκέπτες να περνούν κάποιο χρόνο του ταξιδιού τους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με τη Mastercard, πρόκειται για μια πόλη με την ταχύτερη ανάπτυξη όσον αφορά το τι ξοδεύουν οι τουρίστες, από το 2014, με αύξηση που υπολογίζεται περίπου στο 11,8%.

Παρίσι Δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρώτη τριάδα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη του κόσμου, με μια λίστα από διάσημα αξιοθέατα, όπως τον Πύργο του Άιφελ, το Λούβρο, την Παναγιά των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου κ.ά. –για να μην αναφερθούμε στη γαλλική κουζίνα. Στην λίστα του 2014, το Παρίσι βρισκόταν στην ίδια θέση, ενώ φέτος οι επισκέπτες του αναμένονταν να φτάσουν τα 16 εκατομμύρια.
Ντουμπάι
To Ντουμπάι ανέβηκε μια θέση από το 2014 όπου βρισκόταν στην 5η θέση. Οι επισκέπτες υπολογίζονταν γύρω στους 14,26 εκατομμύρια πριν τελειώσει το έτος, οι οποίοι προφανώς ενέδωσαν στην πολυτέλεια της μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το Ντουμπάι έχει επίσης τη μεγαλύτερη αναλογία τουριστών-ντόπιων, με 5,7 τουρίστες να αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο.

Κωνσταντινούπολη Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας ανέβηκε στην 5η από την 7η θέση που είχε το 2014, με την Αγιά Σοφιά, τα χαμάμ και το Βόσπορο να προσελκύει σχεδόν 13 εκατομμύρια τουρίστες, από 11,4 εκατομμύρια της προηγούμενης χρονιάς. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την τάση που αναδεικνύει την Κωνσταντινούπολη ως ανερχόμενο τουριστικό προορισμό –κάτι στο οποίο βοηθά πολύ και η θέση της στο σταυροδρόμι Ευρώπης-Ασίας.
Νέα Υόρκη
Σταθερή στην 6η θέση, η Νέα Υόρκη παραμένει άκρως δημοφιλής προορισμός διεθνών ταξιδιών. Παρ’ όλο που δεν είναι πλέον η μοναδική πόλη της βόρειας Αμερικής, με το Λος Άντζελες να μπαίνει επίσης στην 20άδα, παραμένει νούμερο 1 προορισμός στην ήπειρο.

Σιγκαπούρη Η Σιγκαπούρη κατρακύλησε ελαφρώς στη λίστα από το νούμερο 4 της προηγούμενης χρονιάς και ο λόγος είναι μάλλον η άνοδος της Κωνσταντινούπολης. Παρ’όλο που πρόκειται για μια μικρή χώρα (το ψευδώνυμό της είναι «μικρή κόκκινη κουκίδα») το εύρος των πολιτιστικών της επιλογών, την καθιστά ένα δημοφιλές μέρος για τουριστική εξερεύνηση. Τα αγγλικά είναι μια από τις 4 επίσημες γλώσσες της χώρας, που σημαίνει ότι οι τουρίστες από τη Δύση έχουν ένα λόγο παραπάνω για να κατευθυνθούν προς τα εκεί.
Κουάλα Λουμπούρ
Από τη Σιγκαπούρη φεύγουμε για Μαλαισία, προκειμένου να βρεθούμε στην 8η θέση της λίστας. Η Κουάλα Λουμπούρ βρέθηκε και πέρσι στην ίδια θέση, ενώ βλέπει τον τουρισμό της να αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά. Οι περισσότεροι επισκέπτες της καταφτάνουν από την υπόλοιπη Ασία, αλλά και την Αυστραλία, ενώ το γεγονός ότι θεωρείται σχετικά οικονομική, την «ανεβάζει» ακόμη πιο πολύ.

Σεούλ Οι αριθμοί δείχνουν αυξητική τάση στον τουρισμό της Κορέας, με πάνω από 10 εκατομμύρια να υπολογίζονται οι τουρίστες στην κορεάτικη πρωτεύουσα για το 2015. Η πόλη παρουσιάζει επίσης υψηλά ποσοστά όσον αφορά το τι ξοδεύουν οι τουρίστες, των οποίων τα έξοδα υπολογίζονται γύρω στα 15,24 δισεκατομμύρια δολάρια για το χρόνο που τελειώνει, αφήνοντας πίσω το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.
Χονγκ Κονγκ
Αυτή η ημι-αυτόνομη περιοχή στην Κίνα μπορεί να φτιάχνει τους δικούς της κανόνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, οι τουρίστες από τις Η.Π.Α., τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ χωρίς visa, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο την επιλογή του ως τουριστικό προορισμό. Τόσο πέρσι, όσο και φέτος, το Χονγκ Κονγκ «κλείνει» την πρώτη δεκάδα.
 

click@Life


Ετικέτες ,