Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ένα μπισκότο στη Μαντάγια κοστίζει 15 δολάρια

Ένα μπισκότο στη Μαντάγια κοστίζει 15 δολάρια

Τον περασμένο μήνα πέθαναν από την πείνα 32 άνθρωποι

Πέντε ακόμη άνθρωποι πέθαναν από πείνα την τελευταία εβδομάδα στην πολιορκημένη συριακή πόλη Μαντάγια, όπου ένα μπισκότο πωλείται στην τιμή των 15 δολαρίων και ένα κιλό βρεφικού γάλακτος κοστίζει 313 δολάρια, παρά την άφιξη προμηθειών στην πόλη με δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη ανέβαζαν σε 32 τον αριθμό των θανάτων στην πόλη από την πείνα τον περασμένο μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, δύο κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν στην πόλη των 42.000 κατοίκων που πολιορκείται από τις συριακές καθεστωτικές δυνάμεις εδώ και μήνες.
Δεκάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεση εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια εκτός της πόλης, εάν πρόκειται να επιζήσουν, αλλά ο ΟΗΕ και η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος δεν έχουν καταφέρει να απομακρύνουν παρά δέκα ανθρώπους από τη Μαντάγια.
«Από τις 11 Ιανουαρίου, παρά την ανθρωπιστική βοήθεια, πέντε άνθρωποι πέθαναν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό στη Μαντάγια», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη νύχτα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπεν Κι-Μάιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμπόλεμες πλευρές της συριακής σύρραξης, και κυρίως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, «διαπράττει αποτρόπαιες πράξεις» και καταδίκασε τη χρήση του λιμού ως πολεμικού όπλου.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 450.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε πολιορκίες 15 πόλεων σε ολόκληρη τη Συρία, σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, του Ισλαμικού Κράτους ή αντικαθεστωτικών ενόπλων οργανώσεων.
Κατά τη διάρκεια του 2015, ο ΟΗΕ διατύπωσε επτά αιτήματα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Μαντάγια και έλαβε άδεια για τη μεταφορά βοήθειας για 20.000 ανθρώπους τον Οκτώβριο, διευκρινίζεται στην έκθεση. Επειτα από πολλές ακόμη αιτήσεις, η συριακή κυβέρνηση επέτρεψε τις αποστολές της 11ης και της 14ης Ιανουαρίου.
Περί τους 50 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι ο ΟΗΕ ζήτησε από το συριακό καθεστώς να επιτρέψει τη μεταφορά πολλών ακόμη ατόμων που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους που πολιορκούν τη Μαντάγια και τη γειτονική πόλη Μπκίνε από τον Ιούλιο 2015, έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών που εισήλθαν στην πόλη την περασμένη εβδομάδα άκουσαν ότι νάρκες έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο περιμετρικά της Μαντάγια για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να φύγουν, αλλά πολλοί κάτοικοι συνέχισαν να προσπαθούν να αναζητήσουν τροφή στα περίχωρα της πόλης. Ορισμένοι έχουν διαμελισθεί στην προσπάθεια αυτή.
Η επιβολή ελέγχου των μετακινήσεων σημαίνει επίσης ότι πολλά παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, γεγονός που έχει προκαλέσει ψυχικά τραύματα και διαταραχές συμπεριφοράς.

  
Newsbeast

Ετικέτες ,