Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ασερόλα (Acerola)

Το φυτό Acerola  φύεται στα Μπαρμπάντος. Είναι ένας θάμνος, που φτάνει μέχρι και τρία μέτρα ύψος,  με μικρά σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα. Τα λουλούδια του  είναι ροζ-λευκά  και

ανθίζει όλο το χρόνο. Μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, δίνει καρπούς, που μοιάζουν πολύ με τα κεράσια.  Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό, που μεταδίδεται εύκολα από διάφορες τροπικές περιοχές, υποτροπικές και ακόμα και ημι-άνυδρες.
  Η Acerola, όταν ωριμάσει, έχει μια χρωματική αλλαγή που πηγαίνει από το πορτοκαλί και τις αποχρώσεις του κόκκινου  στο βαθύ κόκκινο. Αυτός ο  χρωματισμός οφείλεται στην παρουσία του ανθοκυανίνων, ιδιαίτερα της πελαργονιδίνη και μαλβιδίνης.

  Η επιφάνειά του είναι λεία και η  γεύση του καρπού είναι ελαφρώς όξινη με  άρωμα  παρόμοιο με το σταφύλι.

  Έχει βιταμίνες Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ιδιαίτερα  βιταμίνη C, η οποία σε ορισμένες ποικιλίες,είναι μέχρι 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια πολτού . Η τιμή αυτή είναι έως ογδόντα φορές υψηλότερη από ό, τι στο πορτοκάλι  και το λάιμ.
Η καλλιέργεια της Acerola αυξήθηκε σημαντικά από τα τέλη του 20ου αιώνα και σήμερα είναι μια σημαντική καλλιέργεια στις  περιοχές της βορειοανατολικής   Βραζιλίας, κυρίως στη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και κατεψυγμένου  πολτού φρούτων.
   Η  υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ ( 100 γραμμάρια πολτού acerola υπερβαίνει χιλιάδες χιλιοστόγραμμα  ισοδύναμου  των αναβραζόντων δισκίων που περιέχουν ένα γραμμάριο βιταμίνης C)  και η παρουσία των ανθοκυανινών στον καρπό της acerola την καθιστούν  δραστικά  αντιοξειδωτική . Είναι πλούσια σε Acrigróbios, Bsoul και Terezhalmy και εκτός  από την αντιοξειδωτική δράση , δρά και εναντίον των ελευθέρων ριζών.  Οι καρποί της acerola έχουν δράση ανοσοδιεγέρτη, διεγείρουν  τον  σχηματισμό του κολλαγόνου, και ένα σημαντικό για την στοματική βλεννογόνο, μειώνουν  τις ενδοτοξίνες.


πηγήWIKIPEDIA



Ετικέτες ,