Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η λίστα με τα ψώνια για μια πιο υγιεινή διατροφή

Κάθε αρχή του χρόνου, οι περισσότεροι ξεκινούν θέτοντας νέους στόχους. Ένας στόχος που μόνο καλό μπορεί να κάνει, τόσο στην ψυχολογία σας όσο και στην υγεία σας, είναι το να προσπαθήσετε
με την νέα χρονιά να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, με τις συμβουλές της ειδικού, Λαμπρινής Μόσχου.
Πώς ξεκινάμε λοιπόν;
Μα φυσικά οργανώνοντας τη λίστα με τα ψώνια!
1.  Καταρχάς δεν ξεκινάμε ποτέ τη λίστα μας, αλλά και δεν πάμε ποτέ στο σούπερ μάρκετ νηστικοί! Φάτε, λοιπόν, το γεύμα σας και ξεκινήστε!
2. Σκεφτείτε πoια φρούτα και λαχανικά σας αρέσουν και τα τρώτε ευχάριστα. Οργανωθείτε για όλη την εβδομάδα και επειδή κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες, μην ξεχνάτε τα λαχανικά που μπορείτε να φάτε βραστά και επομένως να τα φτιάξετε μία ημέρα και να μπορείτε να τα φάτε για τις επόμενες 1-2.
Ακόμα και τα ωμά λαχανικά, βέβαια, (μαρούλι-λάχανο-καρότο) μπορείτε, αφού τα πλύνετε και στεγνώσουν καλά, να τα βάλετε σε ένα τάπερ αεροστεγώς κλεισμένο στο ψυγείο και απλά βάζοντας την ποσότητα που θέλετε στο γεύμα σας, να βάλετε εκείνη την στιγμή λάδι, ξίδι, λεμόνι, αλάτι, χωρίς να γίνεται η ζωή σας δύσκολη. Για αυτούς, όμως, που ακόμα και αυτό τους φαίνεται δύσκολο, πλέον σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε τις έτοιμες κομμένες σαλάτες. Από το να μην περιλαμβάνετε καθόλου σαλάτες, έστω και αυτό αποτελεί λύση. Φροντίστε τα φρούτα και τα λαχανικά να βρίσκονται σε εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι! 3. Βάλτε στην λίστα σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Προσπαθήστε ό,τι παίρνετε να είναι ολικής αλέσεως: το αλεύρι, η ζάχαρη, το ψωμί του τοστ, τα μπισκότα, το ρύζι, τα μακαρόνια, κ.τλ. Οι φυτικές ίνες, διογκώνουν τον όγκο της τροφής στο στομάχι, καθυστερούν την πέψη και μας κρατάνε χορτασμένους για περισσότερη ώρα. Δοκιμάστε το. Εάν κάτι δεν σας αρέσει, δεν χρειάζεται να καταπιέζεστε για να το φάτε. Ό,τι όμως σας αρέσει, κρατήστε το και στη λίστα της επόμενης εβδομάδας.
4. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προιόντα, προτιμήστε τα τρόφιμα με λιγότερα λιπαρά, αλλά όχι τα μακράς διάρκειας. 5. Αποφύγετε να έχετε στην λίστα σας αναψυκτικά, ακόμα και αν είναι τύπου light. Μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, αλλά και οι γλυκαντικές ύλες δεν είναι τόσο αθώες. Εκτός από το ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία, προκαλούν υπογλυκαιμίες-λιγούρες.
6. Αποφύγετε να πάρετε τρόφιμα που θεωρείτε ότι είστε επιρρεπείς και που όταν ξέρετε ότι υπάρχουν στο σπίτι δεν μπορείτε να αντισταθείτε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε τρόφιμα που σας αρέσουν. Αυτό ΔΕΝ είναι υγιεινό. Απλά αφήστε τα για όταν τα λιγουρευτείτε και πηγαίνετε εκείνη την ώρα να τα πάρετε.
7. Φροντίστε το καλάθι της εβδομάδας να περιλαμβάνει υλικά για να μαγειρέψετε 2-3 φορές ψάρι, 2 φορές πουλερικά, 2 φορές όσπρια, 1 λαδερό και 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί). 8. Καλό είναι να αποφύγετε τα κατεψυγμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα. Προτιμήστε να πάρετε τα φρέσκα υλικά για να τα μαγειρέψετε εσείς. Μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, αλλά κερδίζετε πόντους στην υγεία σας. Μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε περιέχει συντηρητικά, σημαίνει επιπλεόν νάτριο στη διατροφή σας και επομένως μεγαλύτερη κατακράτηση! Το ίδιο ισχύει για τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τα τρόφιμα τουρσί, τα τρόφιμα σε κονσέρβα.
9. Προτιμήστε το ψωμί (όπως και κουλουράκια, μπισκοτάκια, κέικ, κ.τλ) να το πάρετε από το φούρνο ή να το φτιάξετε οι ίδιοι. Ακόμα και το ψωμί του τοστ. Το συσκευασμένο ψωμί του τοστ (όπως και όλα τα παραπάνω προιόντα) έχει συντηρητικά για να μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ καιρό και επομένως... κρυφό νάτριο!
10. Το καλύτερο είναι να πάρετε το ψωμί από τον φούρνο, το ψάρι από τον ιχθυοπώλη, το κρέας από τον κρεοπώλη, τα φρούτα και τα λαχανικά από τον μανάβη, το γάλα και το γιαούρτι από τον γαλακτοπώλη. Έτσι είναι πιο πιθανόν, αυτό που καταναλώνετε να είναι καλύτερο ποιοτικά και θρεπτικά. Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τρόφιμα από την παραγωγή στην κατανάλωση (τα λαχανικά και τα φρούτα από τον δικό σας κήπο, το μέλι, το λάδι, οι ελιές, το κρέας να είναι δικό σας ή από γνωστούς παραγωγούς που τους εμπιστεύεστε), το μόνο που χρειάζεται, είναι η λίστα σας να περιλαμβάνει τα τηλέφωνά τους! Καλή αρχή για μια καλύτερη ζωή!
Λαμπρινή Μόσχου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
lambrinimos@hotmail.com
http://lambrini-moshou.gr 
click@Life


Ετικέτες ,