ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Τούρτα σοκολάτας, εύκολη!

Τούρτα σοκολάτας, εύκολη!
Πανεύκολος και πεντανόστιμος πειρασμός. Μια τούρτα που γίνετε πολύ πολύ γρήγορα με υπέροχη γεύση για τους λάτρεις της σοκολάτας, φτιαγμένη με τα χεράκια σας.


Υλικά συνταγής

    Για το παντεσπάνι
    έτοιμο παντεσπάνι
ή 1 δόση υλικά για τη παρασκευή παντεσπανιού
  • 6 αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1 βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
  • βούτυρο [για άλειμμα ταψιού]
  • Για παντεσπάνι σοκολάτας αντικαταστήστε 3 κ.σ. αλεύρι με 3 κ.σ. κακάο
  • Για το σιρόπι: Για να σιροπιάσετε το παντεσπάνι σας βράστε για 3′-4΄,1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγη βανίλια.

    Για τη γέμιση
    330 γρ. βούτυρο
    560 γρ. κουβερτούρα
    120 γρ. άχνη ζάχαρη
    Για το σιρόπι [προαιρετικά] **
    2 φλ.τσ. νερό
    1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
    φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
    Για επικάλυψη-γαρνίρισμα
    φιλέ αμύγδαλου ή
    καρύδια χονδροτριμένα ή
    νιφάδες σοκολάτας ή
    σαντιγί ή
    Φράουλες φρέσκιες

Εκτέλεση συνταγής

    Για το πεντεσάνι: Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι σε ταψί 22-24 εκ. περίπου :
  1. Σπάμε τα αβγά και  τοποθετούμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια.
  2. Προσθέτουμε στο σκεύος με τους κρόκους  τη ζάχαρη [κρατάμε 2 κουταλιές για τη μαρέγκα] και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Χτυπάμε  τα ασπράδια μόνα τους με το μίξερ για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα για να ενσωματωθεί η ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους και συνεχίζουμε να αν ανακατεύουμε με κουτάλα με πολύ απαλές κινήσεις .
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχουμε μια λεία κρέμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί 25 εκ. περίπου,  ελαφρά βουτυρωμένο [ή χαρτί ψησίματος] και ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει καλά.
  7. Το βγάζουμε από το φούρνο.  Αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψετε  σε 2 ή 3 οριζόντια μέρη. [Για τη κοπή χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι ψωμιού, με δόντια].

    Για τη γέμιση: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα μεταλλικό σκεύος που είναι μέσα σε νερό που βράζει). Μόλις λιώσει η κουβερτούρα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε το μείγμα με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
    Για το σιρόπι: Ετοιμάζουμε το σιρόπι με όλα τα υλικά μαζί για 4 λ. περίπου μέχρι να δέσει και το αφήνουμε να κρυώσει.  Κόβουμε το  παντεσπάνι σε 3 ομοιόμορφα οριζόντια μέρη με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και τα σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
    Για τη συναρμολόγιση: Κρατάμε τη μισή από τη σοκολατένια γέμιση στην άκρη για επικάλυψη.
    Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μια στρώση- βάση από το παντεσπάνι σιροπιασμένο, βάζουμε τη μισή της μισής κρέμας σοκολάτας, προσέχοντας να είναι σε ομοιόμορφο πλάτος και ύψος. Συνεχίζουμε με το δεύτερο σιροπιασμένο παντεσπάνι και την υπόλοιπη μισή κρέμα σοκολάτας. Με την υπόλοιπη ποσότητα κρέμας σοκολάτας καλύπτουμε εξωτερικά τη παντού τη τούρτα και τη διακοσμούμε με τα υλικά που επιθυμούμε.

* Άν δεν έχετε χρόνο πάρτε έτοιμο παντεσπάνι.
>** Για πιο ανάλαφρη τουρτίτσα μη προσθέτετε το σιρόπι.

 


 neolaia.gr/Fytokomia.gr