Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Βασικές αρχές σχεδιασμού κήπου

Βασικές αρχές σχεδιασμού κήπου
Ας δούμε βήμα - βήμα, ποιές είναι οι βασικές αρχές σχεδιασμού του κήπου:
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε φύτευση και σχεδιασμό, θα κάνουμε μια καλή βόλτα στη γύρω περιοχή.
Καταγράφουμε τα είδη. Τα φυτά είναι εκεί χιλιάδες χρόνια και ξέρουν το κλίμα. Το καλύτερο είναι να φυτεύετε ότι φύεται στη γύρω περιοχή.
Εάν όχι, οπωσδήποτε φυτά που φυτρώνουν σε παρόμοιες συνθήκες σε κοντινές περιοχές. Βέβαια μπορείτε να αγνοήσετε την πραγματικότητα και να κάνετε ότι θέλετε. Όμως να είστε προσεκτικοί μήπως και καταλήξετε απλά καλοί πελάτες των φυτορίων.
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σχεδιαστή κήπου. Όπως όλοι οι επαγγελματίες, σε μικρό βάθος χρόνου θα έχει γίνει απόσβεση της αμοιβής του. Θα αποφύγετε, λάθη, ακριβές ή ανούσιες συντηρήσεις  και θα καταλήξετε με ένα υπέροχο κήπο.
Ζητήστε οπωσδήποτε δείγματα εργασίας και πελατολόγιο. Θυμηθείτε πως ότι πληρώνεις παίρνεις.
Φυτά με τις ίδιες ανάγκες φυτεύονται μαζί. Είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση των αναγκών μιας ομάδας, αντί του κάθε φυτού χωριστά. Παράλληλα γίνεται μεγάλη οικονομία σε νερό, λιπάσματα και εργασίες.
Προσοχή στη συντήρηση. Όσο πιο εξωτικό το φυτό, τόσο πιο απαιτητική και ακριβή η συντήρηση. Για τον αυτό λόγο είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει σε μια μικρή απροσεξία ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Σκεφτείτε καλά πριν φυτεύσετε φυτά ξένα ως προς το μικροκλίμα της περιοχής σας.
Σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο φυτεύουμε κωνοφόρα. Είναι απλά πανέμορφα και αντέχουν.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές με δυνατούς ανέμους μπορούμε να φυτέψουμε φυτά για ανεμοφράκτες.
Λίγο νερό ή θέση με κλίση ή άγονα βραχώδη εδάφη; Υπέροχα. Αρωματικά φυτά και φρύγανα, που θα συγκρατήσουν το χώμα . Είναι μια πανέμορφη λύση. Τόσο όμορφη όσο τα ελληνικά νησιά. Θέλουν ελάχιστες φροντίδες και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, αλλά δίνουν και ωραία δυναμωτικά τσάγια, που στο εξωτερικό κοστίζουν πολύ ακριβά.
Οπορωφόρα και ένα μικρό και εύκολο περιβόλι. Είναι όμορφα εάν τοποθετηθούν σωστά και κάνετε απόσβεση ολόκληρο το κόστος του κήπου, σε μικρό βάθος χρόνου, χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις, εάν γίνει σωστά. Ακούστε προσεκτικά και εξετάστε τα λεγόμενα του πεθερού που ξέρει από αυτά με το σωστό εργαλείο –φτυάρι, δίκουλι, απήγανο κλπ. Σίγουρα είναι όμως καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματία σχεδιαστή κήπου.
Προσπαθήστε να μιμηθείτε την φύση. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία σε φυτά και θάμνους. Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχειά, όπως βραχόκηποι, λιμνούλες, αυλάκια και χαντάκια επιτρέπουν να ξαναποκτηθεί μια φυσική ισορροπία και ευνοούν την παρουσία ζώων χρήσιμων στο μικρό σας οικοσύστημα, όπως πουλιά, σκαντζόχοιροι, βατράχια και πολλά έντομα που δεν επιτρέπουν στα επιζήμια να επιφέρουν ζημιά στο κήπο σας.
Αποφύγετε ένα τεράστιο μονότονο γκαζόν.
Κουράζει το μάτι και χάνει σε αισθητική, από έλλειψη ποικιλότητας.



Ετικέτες ,