ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Πώς κάνω την επιλογή για το στυλ του κήπου μου;

Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κήπου που αρμόζει στο δικό μας χώρο θα πρέπει να τελείται αφού πρώτα ληφθούν υπόψη ορισμένοι βασικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν και επηρεάζουν τις συνθήκες που επικρατούν
σε αυτόν. Το έδαφος, το κλίμα και το μικροκλίμα αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία ενός χώρου, καθώς καθορίζουν απόλυτα, τα είδη των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεσή του. Εκτός από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά ενός κήπου, υπάρχουν και παράγοντες πιο ειδικής-συγκεκριμένης φύσης, που αφορούν κυρίως την τοποθεσία και τα πλεονεκτήματά της για μια σωστή και πλήρως μελετημένη οργάνωσή της. Ο προσανατολισμός, η τοπογραφία, ο φυσικός φωτισμός και τα αποθέματα νερού που παρέχονται προς εκμετάλλευση, αποτελούν όλους εκείνους τους παράγοντες που συμπληρώνουν ένα προς ένα τα κομμάτια της προσωπικότητας ενός κήπου.


Πώς κάνω την επιλογή για το στυλ του κήπου μου;
Ο προσανατολισμός του εξωτερικού μας χώρου είναι πολύ σημαντικός, γιατί βρίσκεται σε συνάρτηση με το μικροκλίμα που θα επικρατεί εντός του, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ημερήσια πορεία του ήλιου σύμφωνα με την κάθε εποχή. Η ανατολική πλευρά χαρακτηρίζεται από έντονη ηλιοφάνεια, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χαρίζει στιγμές δροσιάς τα θερμά καλοκαιρινά απογεύματα. Η δυτική πλευρά αντίθετα παραμένει στην σκιά τις πρωινές ώρες και εκτίθεται στο ηλιακό φως μόνο τα απογεύματα. Η βορινή περιοχή χαρακτηρίζεται από τη στέρηση του φωτός καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με το έδαφός της να διατηρεί πάντα υψηλά επίπεδα υγρασίας. Η βορινή πλευρά ενός κήπου παρέχει ιδιαίτερη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες,. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τη νότια περιοχή, που θεωρείται το μέρος με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ηλιακό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποτελεί το θερμότερο μέρος γι’ αυτό και το χώμα της στεγνώνει και διψάει πολύ γρήγορα.

Η τοπογραφία του χώρου που καλούμαστε να διαμορφώσουμε, μπορεί να μας δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες που θα επικρατούν σε αυτόν. Οι υψομετρικές διαφορές στην έκταση ενός κήπου παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν ο κήπος βρίσκεται σε πλαγιά λόφου, επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αέρα. Τα θερμά ρεύματα αέρα ανεβαίνουν στα υψηλότερα σημεία, ενώ οι κρύες μάζες παγιδεύονται στις χαμηλές περιοχές δημιουργώντας χώρους εκτεθειμένους σε πιθανό παγετό. Στα χαμηλότερα σημεία ενός κήπου με βαθμίδες συγκεντρώνεται το νερό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που παρασύρονται λόγω της απορροής, καθιστώντας τα σημεία αυτά ιδιαίτερα επιρρεπή σε έντονη υγρασία που μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των φυτών που έχουν τοποθετηθεί εκεί.
Ο φυσικός φωτισμός έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή και την ανάπτυξη των φυτών, καθώς από αυτόν εξαρτάται άμεσα η ζωτική διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τα περισσότερα κηποτεχνικά φυτά απαιτούν πολύωρη έκθεση στον ηλιακό φωτισμό ώστε να αναπτυχθούν κανονικά. Λίγα μπορούν να ζήσουν υπό συνθήκες ανεπαρκούς φωτισμού, ενώ ελάχιστα είναι εκείνα που επιβιώνουν σε χώρους όπου επικρατεί πλήρη έλλειψη του. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες τους για ηλιακή έκθεση, τα φυτά διακρίνονται σε ηλιόφυτα που απαιτούν πλούσιο φωτισμό, όπως τα διάφορα κακτοειδή, πολλά φρύγανα, οι τριανταφυλλιές, ανθοφόροι θάμνοι (ιβίσκος, κάσσια) και διάφοροι βολβοί, καθώς και στα σκιόφυτα που επιβιώνουν σε συνθήκες μη επαρκούς φωτισμού, όπως η αγγελική, η δάφνη Απόλλωνος, η μπιγκόνια, η γαρδένια, το ευώνυμο, το αβούτιλο κ.α. Η έλλειψη επαρκούς φωτισμού είναι πιθανόν να οφείλεται σε παρακείμενα υψηλότερα κτίρια, φράκτες ή τοιχία, καθώς και σε πιθανή παρουσία ψηλών δέντρων γύρω από το χώρο του κήπου. Η στέρηση φωτός που οφείλεται σε τεχνητά ή φυσικά εμπόδια μπορεί να επιφέρει αρνητικά, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στα είδη των φυτών που εξαρτώνται άμεσα, ζωτικά από την έκθεσή τους σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο η επιλογή των φυτών που θα απαρτίζουν τον κήπο μας θα πρέπει να γίνεται με πρόσθετο γνώμονα την επαφή του χώρου με τον πολύτιμο ηλιακό φωτισμό.
Όπως το φως έτσι και το νερό αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την διαμόρφωση ενός κήπου. Το υγρό στοιχείο είναι αναγκαίο για την άρδευση των φυτών καθώς και για τη βελτίωση του μικροκλίματος που επικρατεί στον χώρο μας. Το νερό αποτελεί τροφή των φυτών, με κάποια είδη να εξαρτώνται άμεσα από αυτό (τροπικά, εποχικά, καρποφόρα, υδροχαρή, χλοοτάπητας) και άλλα που μπορούν να επιβιώσουν και με πολύ μικρές ποσότητες (διάφορα ξηροφυτικά, θυμάρι). Εκτός από τον τομέα της ποσότητας, διαχωρισμός των ειδών γίνεται και σύμφωνα με την ποιότητα του νερού που απαιτούν. Κάποια σαρκοφάγα είδη (διονέα) χρειάζονται βρόχινα υδάτινα αποθέματα, ενώ φυτά που υπάρχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το αρμυρίκι και το μυόπορο ζουν από την παρουσία αλμυρού θαλασσινού νερού. Η παρουσία του υγρού στοιχείου επιδρά και μικροκλιματικά στο χώρο του κήπου, με τη μορφή λιμνών, ρυακιών, καταρρακτών και συνριβανιών απορροφώντας θερμότητα και δροσίζοντας το περιβάλλον μέσω της εξάτμισης κατά τις θερμές ημέρες.

Η μελέτη διαμόρφωσης ενός κήπου θα πρέπει να γίνει υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί η ποιότητα και η αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητές του χώρου θα μας υποδείξουν τον τρόπο οργάνωσης του, γιατί η ομορφιά του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα θέλω μας. Θα πρέπει να υποχωρήσουμε μπροστά στην πραγματικότητα του εφικτού και να δημιουργήσουμε το «υλικό» που λειτουργικά ταιριάζει στη σύνθεση του νέου μας χώρου και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας.