Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ… Κυπριακό και Ενεργειακά Τα Δύο Κομμάτια που Βάζουν Φωτιά στο Παζλ της Μεσογείου

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ…
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται αυτή την περίοδο σε δυο πεδία, αυτό της Ενέργειας και του
Κυπριακού. Οι εξελίξεις αυτές, αν και θα κινηθούν παράλληλα, αλληλοεπηρεάζονται και από το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέα δεδομένα.
Στο θέμα της ενέργειας αναμένονται κινήσεις σε διάφορα επίπεδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρώντας στην υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με κράτη που συνεργάζεται στον τομέα αυτό όσο και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας. Οι εταιρείες φαίνεται να πιέζουν ώστε να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στην ΑΟΖ της χώρας μας.
Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα κράτη. Πρώτη σημαντική εξέλιξη είναι η Τριμερής Σύνοδος κορυφής( Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία. Αποτελέσματα για τα θέματα ενέργειας αναμένεται να διαφανούν και σε διμερές επίπεδο ( Κύπρος- Ισραήλ) και σε τριμερές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διευρύνονται οι συνεργασίες. Πέραν από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν με την Ιορδανία, υπάρχει πρόθεση για να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας και πέραν της Ανατολικής Μεσογείου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μια ήδη χώρα της Ε.Ε., μεσογειακή, θέλει να ενταχθεί στις συνεργασίες που διαμορφώνονται. Περαιτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με βαλκανικές χώρες για επέκταση των συνεργασιών. Γίνεται λόγος για την Βουλγαρία.
Στο Κυπριακό, το μήνυμα που προκύπτει από την κοινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός είναι πως υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και αρκετός δρόμος να διανυθεί. Στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δοθεί βάρος στη συζήτηση, παράλληλα και σε συνδυασμό του εδαφικού και του περιουσιακού. Αλλά και να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, είναι σαφές, πάντως, ότι διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να συζητήσουν αυτή την περίοδο με την Άγκυρα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ένα κεφάλαιο, το οποίο αν και δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεθνών επαφών αλλά είναι πρόδηλο ότι απασχολεί πέραν των εμπλεκόμενων, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά και ισχυρούς διεθνείς παράγοντες.
 

On News


Ετικέτες ,