ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πίτα των Θεοφανίων

H ελληνική παράδοση όταν αλλάζει ο χρόνος θέλει να κόβουμε βασιλόπιτα για να δούμε σε ποιον θα πέσει το φλουρί και ποιος θα είναι ο τυχερός της χρονιάς που μπαίνει. Οι Γάλλοι το κάνουν λίγο αργότερα, την ημέρα των
Θεοφανείων, με μια διαφορετική πίτα, τη λεγόμενη γκαλέτ ντε ρουά (galette des rois) ή πίτα των βασιλιάδων. Αυτή η γαλλική βασιλόπιτα φτιάχνεται με δύο φύλλα σφολιάτας που στο εσωτερικό τους κλείνουν μια γλυκιά κρέμα αμυγδάλου -με δυο λόγια μιλάμε για μια ωραιότατη αμυγδαλόπιτα.

Η παραδοσιακή αυτή πίτα με αρχικό όνομα gâteau des rois (=γλυκό του βασιλιά) έρχεται από την εποχή των ρωμαϊκών χρόνων και τα Σατουρνάλια, τα οποία ήταν γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Κρόνο. Την ημέρα εκείνη ας πούμε πως αντιστρέφονταν οι ρόλοι βασιλιάδων και δούλων κι όλοι διασκέδαζαν σαν ίσοι, με άφθονο κρασί, τυχερά παιχνίδια και σαρκικές απολαύσεις. Έθιμο ανάμεσα σε όλα αυτά ήταν και το σερβίρισμα της πίτας. Μέσα έβαζαν ένα φασόλι κι όποιος δούλος το έβρισκε στο κομμάτι του, γινόταν βασιλιάς για εκείνη την μέρα και μπορούσε να ικανοποιήσει όλες του τις επιθυμίες. Για να είναι εντελώς τυχαία και δίκαιη η μοιρασιά των κομματιών, συνήθιζαν να βάζουν ένα μικρό παιδί κάτω από το τραπέζι, που υπεδείκνυε ποιος θα πάρει το κάθε κομμάτι.

Με το πέρασμα του χρόνου η γκαλέτ ντε ρουά έμεινε αλλά το φασόλι αντικαταστάθηκε από ένα αγαλματίδιο πορσελάνινο, ή λιγότερο συχνά πλαστικό, αρχικά με τη μορφή του Ιησού ως βρέφος φτάνοντας σήμερα να έχει οποιαδήποτε μορφή μέχρι και αγαπημένων ηρώων καρτούν. Αυτός που ανακυρήσσεται ‘βασιλιάς’ ή ‘βασίλισσα’ (στη δική μας συνταγή στέφθηκα εγώ, έχοντας ήδη στο ενεργητικό μου 2 φλουριά φέτος! xD) μπορεί να κάτσει απλά στον θρόνο-πολυθρόνα του και να απολαύσει τα πλεονεκτήματα της προσωρινής του εξουσίας.
Στη Γαλλία, η εποχή της galette des rois είναι τώρα και τρώγεται μέχρι και τον Φλεβάρη ενώ τις βιτρίνες όλων των φούρνων κοσμούν διάφορες βερσιόν της εν λόγω πίτας -με φρούτα, σοκολάτα κ.ο.κ. αντίστοιχα με τις δικές μας βασιλόπιτες. Παρ’ όλα αυτά η παρασκευή της γκαλέτ ντε ρουά είναι πολύ εύκολη και δεν υπάρχει λόγος να την αγοράσει κανείς απ’ έξω -η δε σπιτική είναι φυσικά και πιο νόστιμη. Εμείς φτιάξαμε την κλασική απλή εκδοχή της πίτας του βασιλιά και χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακά φασόλι.

Παίρνοντας την πρώτη μπουκιά, που θρυμματίζεται βίαια μέσα στο στόμα, προετοιμάζεσαι για την επόμενη, η οποία πρόκειται να είναι γλυκιά και ευγενική απέναντι σου. Στη συνέχεια έρχεται να σε κερδίσει χωρίς καμία δυσκολία η επίγευση του αμυγδάλου και να σε κάνει να σκεφτείς μήπως την επόμενη χρονιά αντί για βασιλόπιτα παρουσιάσεις στους καλεσμένους σου μια βασιλική με τα όλα της πίτα. Ένα χάρτινο στέμμα μπορεί να φορεθεί πάνω της για λόγους πρεστίζ και να αντικαταστήσει την επιγραφή της νέας χρονολογίας. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να την φτιάξουμε. Μπορούμε μέχρι τότε να πειραματιστούμε δικαιολογώντας τον εαυτό μας με το σωστότατο “επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”.

Προετοιμασία: 20 λεπτά συν το ψήσιμο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 1 πίτα 30 εκατ.)
1 πακέτο (2 φύλλα) σφολιάτα βουτύρου
100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (να έχει μαλακώσει αρκετά)
100 γραμ. άχνη ζάχαρη
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
150 γραμ. ψίχα αμύγδαλου τριμμένη
2 κ.σ. κονιάκ ή amaretto ή ρούμι
2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά)
1 κρόκος για το άλειμμα
2 φασόλια γίγαντες ή 2 μινιατούρες πορσελάνινες της αρεσκείας σας (προσοχή στα δόντια)



Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα φύλλα σφολιάτας: Ξεδιπλώνετε τα δύο φύλλα της σφολιάτας βουτύρου που περιέχει το πακέτο και κόβετε χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό πιάτο, 2 κύκλους διαμέτρου 30 και 31 εκατ. Τους βάζετε στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα.
Κάνετε την πίτα των βασιλιάδων: Σε μπολ χτυπάτε με το χέρι το βούτυρο με την ζάχαρη να ενσωματωθούν, προσθέτετε τα 2 χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε για να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Θρυμματίζετε τα άσπρα αμύγδαλα στο μίξερ κάνοντάς τα σχεδόν σκόνη.Ρίχνετε το κονιάκ (ή το αμαρέτο), την εσάνς (αν την χρησιμοποιήσετε) και το τριμμένο αμύγδαλο. Ανακατεύτε καλά.

Σε λαδόχαρτο που έχετε στρώσει στο ρηχό ταψί του φούρνου, βάζετε τον μικρότερο κύκλο σφολιάτας και αδειάζετε το μείγμα στο μέσον του μικρότερου κύκλου, αφήνοντας 2 εκατοστά γύρω-γύρω περιθώριο, το οποίο αλείφετε με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό.
Τοποθετείτε τα δύο φασόλια του βασιλιά ή τις πορσελάνινες φιγούρες σε διαφορετικά σημεία και σκεπάζετε με το άλλο (μεγαλύτερο φύλλο), πατώντας με τα δάκτυλα ή με πιρούνι την επιφάνεια της περιφέρειας που τα φύλλα εφάπτονται, ώστε αυτά να ενωθούν.

Με την μύτη ενός μικρού μαχαιριού κάνετε γραμμές ή άλλο σχέδιο της αρεσκείας σας στο πάνω μέρος της ζύμης και την αλείφετε με τον υπόλοιπο κρόκο αυγού.
Ψήνετε την πίτα των βασιλιάδων στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στη μεσαία θέση και ακολούθως κατεβάζετε το ταψί στην βάση του φούρνου και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρισμα: Τοποθετείτε την μεγάλη γκαλέτ ντε ρουά σε μια πιατέλα και την κόβετε στο τραπέζι ενώπιον όλων.Μοιράζετε τυχαία τα κομμάτια και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο δάγκωμα! Εάν φτιάξετε τα μικρά σφολιατίνια βάζετε το φασόλι/αγαλματάκι σε ένα από αυτά και μοιράζετε αντιστοίχως. Πέρα από την παραδοσιακή χρήση της galette des rois, η πίτα μπορεί να φαγωθεί σαν ένα νόστιμο πρωινό ή ως συνοδευτικό ενός απογευματινού καφέ.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!


pandespani.com/Fytokomia.gr