Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ποια είναι η διαδικασία και που εφαρμόζεται

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία επαναστατική και αποτελεσματική μέθοδος η οποία δίνει επιστημονική λύση στα ζευγάρια που για ορισμένους κλινικούς λόγους δυσκολεύονται να
τεκνοποιήσουν.
Συγκεκριμένα, μερικές από τις παθολογικές περιπτώσεις υπογεννητικότητας, στις οποίες μπορεί να δώσει λύση η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι:
  • Ενδομητρίωση
  • Μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων
  • Προβλήματα με τη μήτρα ή τις σάλπιγγες
  • Προβλήματα με την ωορρηξία
  • Προβλήματα με τα αντισώματα που βλάπτουν το σπέρμα ή τα ωάρια
  • Ανικανότητα του σπέρματος να διεισδύσει ή να επιβιώσει στην τραχηλική βλέννη
  • Κάποιο άλλο φαινομενικά ανεξήγητο πρόβλημα γονιμότητας
Σε αντίθεση με την απλούστερη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης – κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται στην μήτρα και η σύλληψη πραγματοποιείται κανονικά, στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ένωση των ωαρίων και του σπέρματος γίνεται έξω από το σώμα της γυναίκας, σε ένα εργαστήριο και μόλις λάβει την μορφή εμβρύου στη συνέχεια τοποθετείται ξανά στη μήτρα.
Το πρώτο βήμα για την εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την έγχυση ορμονών, έτσι ώστε να παράγονται περισσότερα από ένα ωάρια κάθε μήνα και να γίνει πιο αποτελεσματικά η ωοληψία.
Είναι πολύ σημαντικό τα ωάρια να ληφθούν λίγο πριν βγουν από τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες. Αν τα ωάρια ληφθούν πολύ νωρίς ή πολύ αργά, δεν θα αναπτυχθούν φυσιολογικά. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός κάνει εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα για να βεβαιωθεί ότι τα ωάρια είναι στο κατάλληλο στάδιο πριν τη λήψη τους. Η διαδικασία της ωοληψίας διαρκεί από 30 λεπτά, έως και μία ώρα.
Αμέσως μετά την ωοληψία, τα ωάρια αναμιγνύονται με το σπέρμα του συντρόφου ο οποίος θα το έχει δωρίσει την ίδια ημέρα.
Στη συνέχεια, τα γονιμοποιημένα ωάρια διατηρούνται στην κλινική υπό παρακολούθηση για την εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης. Ανάλογα με την κλινική, μπορείτε ακόμη και να περιμένετε μέχρι πέντε ημέρες μέχρι το έμβρυο φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο βλαστοκύστης.
Οταν τα έμβρυα είναι έτοιμα, ο γιατρός μπορεί να μεταφέρει ένα ή περισσότερα στη μήτρα της γυναίκας, με μία διαδικασία ταχύτερη και ευκολότερη από αυτή της ωοληψίας. Ο γιατρός θα εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας μέσω κόλπου και του τραχήλου στη μήτρα και μέσα από αυτόν θα διοχετευθούν τα έμβρυα. Στη συνέχεια συνιστάται τακτική ιατρική παρακολούθηση για εξασφαλισθεί η ομαλή εξέλιξη της κυοφορίας.
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζεται με επιτυχία Αθήνα, στο εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης  του Χειρούργου Μαιευτήρα Γυναικολόγου Δρ Κωνσταντίνου Γιατρά στην Αθήνα


On News


Ετικέτες ,