Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα στον πάγο – Η πρόγνωση του καιρού, πού εντοπίζονται προβλήματα



Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες η ελληνική επικράτεια με κρύο, χιονοπτώσεις και βοριάδες να διαδέχονται τις καταιγίδες και τους ισχυρούς νοτιάδες, που άφησαν
πίσω τους έναν νεκρό αλλά και πλημμύρες και καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Εύβοια, Αττική και Ανατολική Πελοπόννησος είναι οι περιοχές που θα χιονίσει σήμερα μέχρι το βράδυ, ενώ αύριο ο παγετός θα είναι ολικός σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, που στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.
Από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε χιόνι και στην Αθήνα. Αναλυτικότερα, θα χιονίσει στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, ενώ χιόνι θα δουν και τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής μέχρι σήμερα το βράδυ ή ίσως αύριο τα ξημερώματα. Παρόλα αυτά, ο καιρός κατά την διάρκεια της ημέρας θα έχει και «ανοίγματα» με ήλιο, που όμως θα είναι σύντομα και συχνότερα θα δούμε να ρίχνει χιονόνερο ή χιόνι, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, μετά το μεσημέρι.
Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα οι περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Πεζοδρόμια και σταθμευμένα οχήματα ακόμη και στο κέντρο της πόλης έχουν καλυφθεί από το χιόνι, που άρχισε να πέφτει μετά τα μεσάνυχτα. Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.
Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης.
Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε χθες τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά την Φλώρινα, τα σχολεία σήμερα στην πόλη παραμένουν κλειστά, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην Κοζάνη τα σχολεία σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στις 09:30.
—Αναλυτική πρόγνωση καιρού για σήμερα Δευτέρα:

Tοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες κατά τόπους στα νότια. Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ. Πτώση της θερμοκρασίας. Παγετός στα κεντρικά και βόρεια.
Μακεδονία – Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ηπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο βροχές – καταιγίδες και στα ορεινά- ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Διάσπαρτες καταιγίδες στην Κρήτη. Ανεμοι: Βόρειοι 6 και στην Κρήτη Δυτικοί έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους Βορειοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονόπτωση στα Βόρεια και βροχές ή διάσπαρτες καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στα Βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα Βόρεια από -1 έως 6 και στα νότια από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
*Τρίτη 19-01-2016

Το πρωί της Τρίτης χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των βορείων προαστίων της Αττικής. Ειδικά στα ορεινά του νομού θα είναι και έντονες. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 2-3 βαθμούς στο κέντρο της πόλης και θα πέσει ακόμα και κάτω από το μηδέν στα βόρεια. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το μεσημέρι της Τρίτης.
Χιονίζει από τα ξημερώματα στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνι έπεσε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων.
—Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη
Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό, από ανατολικά προς δυτικά και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ κλειστό είναι το τούνελ της Τούμπας λόγω τροχαίου ατυχήματος.
Η Τροχαία έχει διακόψει προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου, ενώ εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Ο παγετός κρατά κλειστό και τον δρόμο προς Ωραιόκαστρο.
Οι άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη είναι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
*Κλειστά τα σχολεία σε κάποιες περιοχές
Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία στον Δήμο Λαγκαδά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και στον Δήμο Ωραιόκαστρου, στη Θεσσαλονίκη.
Από το Δήμο Πολυγύρου ανακοινώθηκε, επίσης, πως λόγω της κακοκαιρίας, στις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.00, ενώ τα σχολεία στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη δεν θα λειτουργήσουν.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη Φλώρινα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και στις δύο πόλεις.
Κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Πρέσπες ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιοι στο Σουφλί.
Στις 09:15 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
*Χιόνι στον Βόλο
Πυκνό χιόνι πέφτει από τα ξημερώματα ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου,ενώ στο Πήλιο η σφοδρή χιονόπτωση από χθες το απόγευμα και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους και στην κίνηση των αυτοκινήτων.
Oλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά,ενώ προς το Πήλιο και συγκεκριμένα από τον Ανω Βόλο και πάνω είναι υποχρεωτική και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται σε όλο το Πηλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει.
Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς.
Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στο Κεραμίδι, στα ορεινά του Αλμυρού και στην Ανάβρα.
—Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα και ένας νεκρός
Χθες δύτες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρό έναν άντρα από το όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη στο Σιδηρόκαστρο στις Σέρρες, ενώ οι εξονυχιστικές έρευνες στην παράκτια περιοχή δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου. Το όχημα έχει ανασυρθεί με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες.
ορμητικά νερά χειμάρρου, μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρέσυραν το αυτοκίνητο, ενώ τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, (5 πυροσβέστες με δύο οχήματα) και τέσσερις δύτες της ΕΜΑΚ.
Στα Τρίκαλα, κατέρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην περιοχή της Καλαμπάκας από τα ορμητικά νερά του Πηνειού ποταμού όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και στα δυτικά του νομού Ροδόπης. Στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον δήμο Κομοτηνής, επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Ο λόγος είναι ότι παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις και να «έκοψε» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.
Στην Ήπειρο, δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα ,το Ζαγόρι , τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.
Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Άρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων, τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.
*Πού θερμαίνονται οι άστεγοι στην Αθήνα
Δύο θερμαινόμενες αίθουσες ανοίγει ο δήμος Αθηναίων από σήμερα στις 10 το πρωί για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάτων και αστέγων, δεδομένου ότι αναμένεται κύμα ψύχους τα επόμενα 24ωρα.
Συγκεκριμένα, διατίθενται: 
– Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με ΜΕΤΡΟ στη στάση «Σταθμός Λαρίσης»)
– Το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν 054,  αφετηρία από «Πλατεία  Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).
Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.
Καθ” όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 

Ετικέτες ,