Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Είναι γεγονός ότι οι μαχητές του ISIS δεν πολεμάνε μόνο για τις καταστροφικές ιδέες τους αλλά και
για την οικονομική αποζημίωση, που τους παρέχει η κεντρική τους κυβέρνηση. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς που μάχονται αποκλειστικά για τα χρήματα και το πλιάτσικο που ακολουθεί των μαχών. Μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στο Συριακό και την αυξανόμενη πίεση στους τρομοκράτες ειδικά με την επιτυχημένη προσπάθεια διακοπής του παράνομου εμπορίου  πετρελαίου, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δύσκολά για τον ISIS καθόσον δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του τόσο σε μέσα όσο και σε αμοιβές των μαχητών. Αυτές οι δυσκολίες φάνηκαν με την αποκάλυψη στοιχείων που μαρτυρούν ότι αποφάσισε να περικόψει κατά το ήμισυ μάλιστα τους μισθούς, πράγμα που δείχνει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα.
Έτσι ενώ ο  ISIS μπορεί να φαίνεται σαν μια ετερόκλητη ομάδα τρομοκρατών, στην πραγματικότητα όμως διαθέτει κυβερνητική ομάδα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία και πληρώνει δυο φορές την εβδομάδα μισθούς στο στρατό των τζιχαντιστών του. Οι μαχητές του κερδίζουν μεταξύ $ 400 και $ 1.200 το μήνα, συν $ 50 επίδομα  για τις συζύγους τους και $ 25 για κάθε παιδί, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (Congressional Research Service).
Σε έγγραφο-υπηρεσιακό σημείωμα, της κυβέρνησης του ISIS, που διέρρευσε και ήρθε στην κατοχή του Aymenn Jawad al-Tamimi,  κορυφαίου αναλυτή, ο οποίος παρακολουθεί τα θέματα ISIS ενώ συμμετέχει και στο Φόρουμ Μέσης Ανατολής (Middle East Forum), αναφέρεται ότι, «Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που  το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει, έχει αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς που καταβάλλονται σε όλους τους μουτζαχεντίν κατά το ήμισυ, χωρίς καμία εξαίρεση ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει κάποιος», όμως παρά τις περικοπές στους μισθούς, το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να πληρώνει  δύο φορές κάθε μήνα, ως συνήθως». Όμως στο υπόμνημα δεν αναφέρονται οι λόγοι των περικοπών.
Ο Al-Tamimi μπορεί και βρίσκει έγγραφα από πηγές εντός  της Al-Raqqa ,της κατειλημμένης από τον ISIS συριακής πόλης που έχει διακηρυχθεί πρωτεύουσα του.
Ο ISIS συγκεντρώνει τα περισσότερα έσοδα του από τη φορολόγηση του πληθυσμού και από το παράνομο εμπόριο πετρελαίου. Είχε έσοδα  $ 40 εκατομμυρίων το μήνα για πετρέλαιο  μόνο στις αρχές του 2015, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή όμως εισπράττει μόνο ένα κλάσμα  αυτού του ποσού  εξαιτίας των βομβαρδισμών και αεροπορικών επιθέσεων που διεξάγονται πρωτίστως από την ρωσική αλλά και την αμερικανική συμμαχία, που στοχεύουν την ανατίναξη φορτηγών πετρελαίου, δεξαμενών αποθήκευσης, κινητών διυλιστηρίων και λοιπών εξοπλισμών στον τομέα του πετρελαίου. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό μοχλό πίεσης στα οικονομικά του ISIS. Ταυτόχρονα οι αεροπορικές επιχειρήσεις  έχουν επίσης στοχεύσει  τα  ίδια τα χρήματα του ISIS, κυριολεκτικά. Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι ρίφθηκαν  δύο βόμβες 2.000 λιβρών σε ένα κτίριο στο κέντρο της Μοσούλης, στο Ιράκ, καταστρέφοντας μια κρύπτη  μετρητών που η αξία τους ανέρχεται σε «εκατομμύρια».
Υπάρχουν όμως τρέχοντα έξοδα που επιβαρύνουν το Ισλαμικό κράτος όπως το κόστος λειτουργίας μιας κυβέρνησης. Ο ISIS παρέχει δημόσιες υπηρεσίες και συλλέγει τους φόρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσει για τις υποδομές και τους μισθούς των  πολιτικών  υπαλλήλων επιπλέον των μαχητών. Επίσης για να διατηρήσει τον ηλεκτρισμό σε λειτουργία , πληρώνει εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνικούς,  πάνω από $ 1.500 το μήνα, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών του ΟΗΕ. Ο ISIS επίσης επιδοτεί το κόστος του ψωμιού που καταναλώνεται από τον κόσμο, λένε οι ίδιες πηγές.
Θεωρούμε ότι ο ISIS δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί τα οικονομικά του προβλήματα εφόσον συνεχιστεί η Ρωσική δράση. Όμως δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν και η αμερικανική συμμαχία δεν στρέψει το πραγματικό της ενδιαφέρον αποκλειστικά στην καταπολέμηση αυτού του στόχου. Ειδικά αυτή τη στιγμή που το Ισλαμικό κράτος παρουσιάζει σημεία κάμψης, θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο τα εμπόδια είτε προέρχονται από την Τουρκία ή Σαουδική Αραβία είτε από οπουδήποτε και με κοινές επιχειρήσεις να συντρίψουν αυτό το επικίνδυνο τέρας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο