Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ανατροπή στις βάσεις από το νέο σύστημα

Ανατροπή στις βάσεις από το νέο σύστημα

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις

Διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και δύο εξεταστικές επιτροπές χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλαδικές. Το νέο σύστημα που θα εγκαινιαστεί φέτος φαίνεται ότι κερδίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και θα φέρει αλλαγές και στις βάσεις εισαγωγής.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο στις δημοφιλείς σχολές, ειδικότερα στις Ιατρικές, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, αλλά και σε ορισμένες υψηλόβαθμες του Πολυτεχνείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελεύθερος Τύπος.
Αντίθετα, στα Παιδαγωγικά, που από φέτος αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, αναμένεται πτώση κυρίως στα τμήματα των περιφερειακών σχολών. Σημαντικός παράγοντας θα είναι ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας γίνονται συζητήσεις για μικρή μείωση του αριθμού, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω.
Αν και επικρατεί η θεωρία ότι τα λίγα μαθήματα περιορίζουν τους μαθητές, καθώς μεταβάλλονται οι πιθανότητες για υψηλό βαθμό και περιορίζονται οι συντελεστές του μέσου όρου, αναλυτές αλλά και καθηγητές φροντιστηρίων σημειώνουν ότι τα περιορισμένα μαθήματα θα επιτρέψουν στον μικρό αριθμό αριστούχων που θα καταγραφεί και φέτος να εκτοξεύσει τις βάσεις σε περιζήτητες σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν καθηγητές σε φροντιστήρια, ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων (οι οποίοι είναι οι μόνοι που δικαιούνται να επιλέξουν μεταξύ του καταργηθέντος συστήματος και του νέου) προτιμά να περιοριστεί στα τέσσερα μαθήματα, έναντι έξι όπως ίσχυε μέχρι και πέρσι στις εισαγωγικές εξετάσεις, ποντάροντας σε υψηλές βαθμολογίες για να εισαχθεί σε σχολές με δυσθεώρητες βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις θα γίνεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Τα πεδία

Ανθρωπιστικών Σπουδών:
Το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψήφιους με την εξέταση ενός ακόμα μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων. Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι αυτού του πεδίου δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ απώλεια αποτελούν και οι παιδαγωγικές που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο. Ο περιορισμός σε 4 μαθήματα μπορεί να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική, στις άλλες σχολές.
Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών:
Βαρύ θα είναι το φορτίο στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας, αφού και στα δύο μαθήματα έχει αλλάξει η ύλη. Η Χημεία ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα Λατινικά, ενώ στη Φυσική προστέθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο.Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, δεδομένης της περσινής καταβαράθρωσης των βάσεων.
Επιστήμες Εκπαίδευσης:
Με Μαθηματικά για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ιστορία για τις υπόλοιπες ομάδες προσανατολισμού ως πέμπτο μάθημα, τα Παιδαγωγικά πολύ πιθανό να πέσουν στις βάσεις εισαγωγής. Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις βάσεις είναι η μειωμένη ζήτηση
Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής:
Στάσιμες αναμένονται οι βάσεις στις οικονομικές σχολές, με πιθανότητα ανόδου εξαιτίας τους μαθήματος Αρχές Οικονομική Θεωρίας που θα ανεβάσει το μέσο όρο. Μικρή άνοδος μπορεί να σημειωθεί και στις Σχολές Πληροφορικής.

Ανοιχτές πόρτες στο νέο μηχανογραφικό

-Οι αστυνομικές σχολές είναι ανοιχτές από το 1ο, 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο
-Τα ΤΕΦΑΑ είναι ανοιχτά και από τα πέντε επιστημονικά πεδία
-Οι Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ανοιχτές από το 1ο, 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο
-Οι Σχολές Εμπορικού Ναυτικού είναι ανοιχτές από το 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο
-Οι σχολές Τουρισμού (ΑΣΤΕ) είναι ανοιχτές από το 1ο και 5ο επιστημονικό πεδίο
Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

  
Newsbeast

Ετικέτες ,