Αν και η Κούβα είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα τόσο γεωγραφικά όσο και σαν περιοχή ενδιαφέροντος για τα Ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί όμως γενικότερα παγκόσμιας ιστορικής
σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα. Και αυτό γιατί πρώτη φορά Αμερικανός Πρόεδρος, μετά από 88 χρόνια επισκέπτεται την Κούβα. Η ατμόσφαιρα κατά την χθεσινή ημέρα ήταν εορταστική παρά το ότι από το 1959 μέχρι πέρυσι δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις. Βέβαια δεν συμφωνούν και όλοι με αυτό το άνοιγμα Ομπάμα, υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές όπως του γερουσιαστή του Τέξας Τέντ Κρούζ, υποψήφιου για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρόμοιο κλίμα βέβαια αμφισβήτησης της προσέγγισης υπάρχει και από μέρος ακτιβιστών στην Κούβα. Βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να εμποδίσουν αυτή την Ιστορική προσέγγιση που σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός της εποχής μας.
Έτσι, στην Κούβα βρίσκεται από χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην απαρχή μιας ιστορικής επίσκεψης που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού μετά από δεκαετίες αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρώην ψυχροπολεμικών εχθρών. Ενθουσιώδεις ήταν οι κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν «Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ». Η τριήμερη επίσκεψη, η πρώτη από αμερικανό πρόεδρο στην Κούβα σε 88 χρόνια, είναι το επιστέγασμα ενός διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014, θέτοντας τέλος σε μια αποξένωση που ξεκίνησε όταν η κουβανική επανάσταση έδιωξε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση το 1959.
Ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε μια μακροχρόνια αμερικανική πολιτική προσπάθειας απομόνωσης της Κούβας, θέλει να καταστήσει την αλλαγή της πολιτικής του μη αναστρέψιμη ακόμα και αν κερδίσει τον Λευκό Οίκο ένας ρεπουμπλικάνος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και οι κριτικοί του προέδρου στο ίδιο κόμμα των δημοκρατικών θεωρούν την επίσκεψη πρόωρη. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επίσκεψη μπορεί να μη φέρει άμεσες παραχωρήσεις από την Κούβα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική απελευθέρωση.
Τονίζοντας το ιδεολογικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, η αστυνομία της Κούβας, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία μιας σημαντικής ομάδας διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου.
Θεωρούμε σημαντική την προσπάθεια Ομπάμα, που όμως δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα χωρίς έμπρακτα ανοίγματα των ΗΠΑ τόσο στο θέμα του εμπάργκο όσο και σε άλλα δευτερεύοντα πλην όμως σημαντικά όπως ο αμερικανικός έλεγχος της ναυτικής βάσης του όρμου Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα. Επίσης η Αβάνα διαφωνεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.