Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ… ΠΗΔΑΕΙ (;) ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ… Χώρα Εξετάζει ΕΠΙΣΗΜΑ το Ενδεχόμενο Αποχώρησης από την Ευρωζώνη

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να εξετάσει μια αναφορά που συγκέντρωσε περισσότερες από 50.000 υπογραφές και που έχει ως θέμα την έξοδο της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη. Οι συντάκτες
της πρωτοβουλίας κάνουν έκκληση για ένα δημοψήφισμα σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να κρατήσουν το ευρώ ή να μεταβούν σε ένα εθνικό νόμισμα.
Η απόφαση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόσυρσης της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη πάρθηκε από το Κοινοβούλιο την Πέμπτη, 10 Μαρτίου Η ακριβής ημερομηνία της επόμενης συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη πληροφορίες του Reuters.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ωθήθηκε από ένα αίτημα περί εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού νομίσματος. Στο έγγραφο συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 50.000 υπογραφές. Ο συγγραφέας του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Paavo Väyrynen, υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός «υποστηρίζει ευρέως» την ιδέα να εγκαταλείψουν το ευρώ και τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Οι αντίπαλοι του ευρώ πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστήσει ευκολότερη για τη Φινλανδία την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Με μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, η χώρα θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, τονίζουν οι υποστηρικτές της αναφοράς.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η πρωτοβουλία θα πρέπει να εγκριθεί, ακόμη και αν ένα δημοψήφισμα για το θέμα λάβει χώρα στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, το 64 τοις εκατό των Φινλανδών ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
 

On News


Ετικέτες ,