Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Μυστηριώδεις ήχοι στους ωκεανούς ίσως είναι ψάρια της αβύσσου που πέρδονται

Επί σειρά ετών, οι θαλάσσιοι βιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή ενός μυστηριώδους «βουητού» που ακούγεται κάθε μέρα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεν είναι ούτε δελφίνια ούτε φάλαινες ούτε κάποιο άλλο είδος θαλάσσιου θηλαστικού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την πηγή του βόμβου: είναι πλάσματα της μεσοπελαγικής ζώνης της θάλασσας που είτε επικοινωνούν μεταξύ τους είτε εκλύουν αέρια, κοινώς πέρδονται.
Η  μεσοπελαγική ζώνη καλείται συχνά «ζώνη του λυκόφωτος» του ωκεανού. Οριοθετείται από την εύφωτη ζώνη από πάνω και το σκοτάδι από κάτω. Λόγω του λιγοστού φωτός παρατηρείται έλλειψη τροφής και μερικά ζώα τη νύχτα κολυμπούν μέχρι την επιφάνεια του νερού προς αναζήτηση τροφής. Τα υπόλοιπα ζώα βασίζουν την επιβίωσή τους στην τροφή που πέφτει από τα ανώτερα στρώματα, καθώς επίσης και τρώγοντας το ένα το άλλο.
Η ερευνήτρια βιολόγος Σιμόν Μπάουμαν-Πίκερινγκ υποστηρίζει ότι τους ήχους εκπέμπουν ψάρια, καλαμάρια και μέδουσες από 200 ως 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Χάρη σε εξελιγμένα όργανα, τα υδρόφωνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτοί οι οργανισμοί ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να τραφούν τη νύχτα όταν ακριβώς οξύνεται το βουητό.
Οι «ηχογραφήσεις» έγιναν στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Τάφρο των Μαριανών κοντά στη Μικρονησία στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε αυτό το σκοτεινό σημείο όχι μόνο δεν επικρατούσε απόλυτη ησυχία, αλλά καταγράφηκαν διάφοροι περίεργοι ήχοι.
Ο ήχος είναι αδιάλειπτος επί μια ως δύο ώρες κάθε μέρα και είναι αισθητός κοντά στο σούρουπο και την αυγή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο βόμβος μπορεί να λειτουργεί σαν «καμπανάκι» που καλεί και άλλα πλάσματα να έρθουν για να τραφούν. Ή μπορεί να είναι αέρια που εκλύονται από το πεπτικό σύστημα ορισμένων ψαριών.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένα ψάρια πέρδονται. Εκλύουν αέρια καθώς αλλάζουν βάθος στη, υδάτινη στήλη» λέει η Μπάουμαν-Πίκερινγκ. Καθώς τα ψάρια μετατοπίζονται από υψηλές σε χαμηλές πιέσεις και πίσω, τα όργανά τους μπορεί να εκπέμπουν αυτούς τους ήχους που μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς ψάρι μπορεί να εκπέμπει τον ήχο, αλλά υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα μικρό οστεώδες ψάρι.
Στο σύνολό τους, όλα αυτά τα πλάσματα της αβύσσου ζυγίζουν δέκα δισεκατομμύρια τόνους. Σε όρους σπονδυλωτών ζώων, αυτή η καθημερινή μετακίνηση πρέπει να αποτελεί την πιο μαζική μετανάστευση στη Γη.
Μόλις διαπιστώσουν την ακριβή πηγή του βουητού, οι επιστήμονες θα έχουν λύσει ένα από τα μεγάλα μυστήρια που κρύβουν οι ωκεανοί της Γης.


econews

Ετικέτες ,