Τουρκία και Αυστριακή Συμμαχία σε Άτυπο Πόλεμο με την Ελλάδα.

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Και ενώ έληξε η πολλά υποσχόμενη σύνοδος για το προσφυγικό, τελικά διαπιστώσαμε ότι επί της ουσίας δεν συμφωνήθηκε τίποτα. Έτσι μιλάμε πλέον για νέες συνομιλίες μετά από νέες τουρκικές προτάσεις και πάει λέγοντας … Πλέον θα αναμένουμε νέα σύνοδο ή νέες συνόδους μπας και ληφθεί κάποια απόφαση. Η ΕΕ φαίνεται τόσο μικρότερη των περιστάσεων, που δεν μπορεί να έχει ούτε στοιχειώδη συναίνεση, με τις ομάδες κρατών ( βίσεγκραντ, Αυστριακής πρωτοβουλίας), να παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Ήδη η χθεσινή απόφαση της Σλοβενίας, αλλά και της Σερβίας για οριστικό πλέον σφράγισμα των συνόρων  δείχνει την άθλια κατάσταση της ΕΕ, που μια μέρα πριν μιλούσε για ανάγκη πολιτικής ανοικτών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αναμένει ασκόπως τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για περιορισμό των προσφυγικών ροών. Μια συμφωνία που όπως έχουμε αναπτύξει σε σειρά άρθρων μας δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί επί της ουσίας διότι πάντα οι Τούρκοι θα συντηρούν τις ροές για να εκβιάζουν την Ευρώπη. Υφίσταται συνεπώς ανάγκη η Ελλάδα να έχει ένα άλλο εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, που να αναζητεί διαφορετικές λύσεις.
Έτσι οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα επιτρέπουν σε μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος της χώρας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, με αποτέλεσμα να κλείσει έτσι τελείως ο λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος. Η είσοδος στη Σλοβενία θα επιτρέπεται μόνο στους αλλοδαπούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη χώρα, δεν θα δέχεται δηλαδή μετανάστες χωρίς έγκυρη βίζα και διαβατήριο ενώ θα επιλέγονται ορισμένοι κατά περίπτωση, για ανθρωπιστικούς λόγους κάτι που κλείνει στην πράξη τον βαλκανικό διάδρομο. Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών της Σλοβενίας αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι “η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από το διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα”. Την ίδια στιγμή η Σερβία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το δικό της υπουργείο εσωτερικών, ανέφερε ότι θα εναρμονιστεί με την απόφαση της Σλοβενίας. Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας μια ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.
Θεωρούμε πλέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα πρέπει να έχει ήδη σκεφτεί ένα άλλο πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος καθόσον όλο αυτό που γίνεται μάλλον οδηγεί σε ένα τεράστιο φιάσκο, που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα μόνη της. Λύσεις σίγουρα υπάρχουν αλλά απαιτούν και τόλμη και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην περιμένει τίποτα από κανένα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να κινηθούν πλέον δυναμικά και να επιστρέφουν τους πρόσφυγες από εκεί που έρχονται χωρίς να ρωτάνε κανένα, αλλά και να τους προωθούν με άλλους τρόπους προς αυτούς που έχουν κλείσει τα σύνορα τους προς την Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε καλά είναι ότι μας έχει κηρυχθεί άτυπα πόλεμος, τόσο από την Τουρκία όσο από την ομάδα χωρών της Αυστρίας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο