Αμάρανθος: πώς μαγειρεύεται το λουλούδι που δεν μαραίνεται ποτέ;
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, μας συστήνει τον αμάρανθο και κάνει τη μαγειρική μας… λουλουδάτη!
• Ως δημητριακό πρωινού. Τον αφήνουμε να σιγοβράσει. Δίνει μία ευχάριστη γλυκιά γεύση, ενώ χυλώνει το πρωινό μας. Χρησιμοποιούμε μια αναλογία από 1 1/2 φλυτζάνια υγρού προς 1/2 φλιτζάνι αμάρανθου. Ρίχνουμε τον αμάρανθο και το νερό ή χυμό μήλου σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι, έτσι, ακάλυπτα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς, κανέλα και έχουμε ένα σούπερ πρωινό χωρίς γλουτένη, γεμάτο πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.
• Ως σνακ. Σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σπόρους αμάρανθου, ανακατεύουμε μέχρι οι σπόροι να ανοίξουν. Τρώγονται ως σνακ ή τους ρίχνουμε από πάνω σε σούπες, σε σαλάτες και σε πιάτα λαχανικών. Έχουμε επίσης ακούσει ότι οι σπόροι αμάρανθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε ψωμί, αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη. Πάντως με το αλεύρι του, που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη (προσθέτοντας και κάποιο άλλο είδος αλευριού), μπορείτε να κάνετε σπιτικό ψωμί ή πιτούλες ή τηγανίτες. Έχετε υπόψη σας ότι το αλεύρι του χρησιμοποιείται σε όσες συνταγές δεν χρειάζονται «φούσκωμα».
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
click@Life
<< Αρχική σελίδα