Εννέα συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε στη διατροφή μας
τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση junk food, αλλά παρόλα αυτά δεν αλλάζουμε συνήθειες.
Τι πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε ώστε να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες;
1. Φρούτα με το κυρίως γεύμα ή αμέσως μετά
Τα φρούτα απορροφούνται πολύ γρήγορα από το πεπτικό σύστημα. Όταν όμως συνδυάζονται με δημητριακά, κρέας ή αποξηραμένα προϊόντα παραμένουν επί μακρόν στην πεπτική οδό με αποτέλεσμα να γίνεται ζύμωση.
Μεταξύ άλλων αυτή η διαδικασία μπορεί να καταστρέψει τα τοιχώματα των εντέρων.
2. Ζωική πρωτεΐνη και άμυλο
Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ταυτόχρονα με υδρογονάνθρακες (ας πούμε μοσχαρίσιο κρέας με μακαρόνια) εξουδετερώνει τα οφέλη και των δύο μακροθρεπτικών συστατικών (μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια (λίπη) και οι υδατάνθρακες.
Είναι τα κύρια συστατικά των τροφίμων και αποτελούν είτε τα βασικά συστατικά από τα οποία «κτίζεται» το σώμα μας).
Τα διαφορετικά πεπτικά ένζυμα συγκρούονται και προκαλούν αέρια, τυμπανισμό, δυσπεψία και δυσφορία.
3. Εσπεριδοειδή και σιρόπι για τον βήχα
Τα εσπεριδοειδή όπως τα μοσχολέμονα (λάιμ) αναστέλλουν ή εμποδίζουν τη λειτουργία των ενζύμων που δημιουργούν τις στατίνες, δηλαδή τις ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.
Οι στατίνες (ατορβαστατίνη, σιμβαστατίνη, λοβαστατίνη, πραβαστατίνη, φλουβαστατίνη, ροσουβαστατίνη) παρεμποδίζουν τη διαδικασία σύνθεσης της χοληστερίνης στο ήπαρ (όπου παράγεται το 75% της χοληστερίνης του οργανισμού).
Μια γνωστή φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την απόχρεμψη, η δεξτρομεθορφάνη, μπορεί να συγκεντρωθεί σε απαγορευτικά επίπεδα στο αίμα καθώς ο οργανισμός αποτυγχάνει να δημιουργήσει στατίνες. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένες παρενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου, όπως οι παραισθήσεις και η αϋπνία.
Για αυτό, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμού λάιμ όταν πίνετε σιρόπι για τον βήχα.
4. Αμυλούχοι υδατάνθρακες και ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα όξινο φρούτο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν καταναλωθεί ταυτόχρονα με αμυλούχους υδατάνθρακες όπως είναι το ρύζι και οι γλυκοπατάτες. Μεταξύ άλλων αυτός ο συνδυασμός ευθύνεται για δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα πεπτικά προβλήματα.
Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ντομάτες με το άμυλο μπορούν να προκαλέσουν μεταγευματική υπόταση.
5. Φρούτα με γιαούρτι
Ο συνδυασμός φρούτων και γαλακτοκομικών δεν είναι και τόσο καλός για τον οργανισμό. Τα γαλακτοκομικά προκαλούν δυσκοιλιότητες, φράσσουν το ιγμόριο, εξασθενούν το ανοσοποιητικό και οξύνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών.
Όταν συνδυάζονται με φρούτα όλα τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινώνονται.
Για αυτό καταναλώστε το αγελαδινό (ή ακόμα καλύτερα κατσικίσιο ή πρόβειο) γιαούρτι σας χωρίς προσθήκες.
6. Δημητριακά και γάλα
Για πολλούς τα δημητριακά με το γάλα αποτελούν συνώνυμο ενός καλού και θρεπτικού πρωινού.
Όμως και τα δύο τρόφιμα περιέχουν ταχύκαυστους υδατάνθρακες που συνδυαστικά μπορούν να εκτοξεύσουν τα σάκχαρα στο αίμα και να μας προκαλέσουν οξύ αίσθημα κόπωσης και πείνας όταν παρέλθει η επίδρασή τους.
7. Κρασί με γλυκά
Το οινόπνευμα του κρασιού ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα σακχάρων μαζί με την παραγωγή ινσουλίνης. Έτσι, τα σάκχαρα του επιδορπίου θα αποθηκευτούν ως λίπος και θα αυξήσουν το βάρος μας.
Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα ινώδη λαχανικά.
8. Μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες
Ο αγαπημένος συνδυασμός πολλών από εμάς δεν είναι και ο βέλτιστος για την υγεία. Ένα καλά ψημένο φαγητό με υψηλά επίπεδα λίπους, συντηρητικών και άλλων χημικών στοιχείων δημιουργεί μια ουσία παρόμοια με τον ξυλάνθρακα (σαν τα κάρβουνα της ψησταριάς).
Ο συνδυασμός της με τις τηγανιτές πατάτες δημιουργεί κυτοκίνες που προκαλούν φλεγμονές και επιταχύνουν τη γήρανση.
9. Κέηκ, μάφινς κλπ με φρουτοχυμούς
Ένας συνδυασμός με πολλές θερμίδες και λίγα διατροφικά οφέλη. Ξεκινώντας τη μέρα μας με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα κουραστούμε γρήγορα και θα νοιώσουμε λιγούρες και εκνευρισμό γύρω στο μεσημέρι.
Η έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών μαζί με την υψηλή κατανάλωση σακχάρων και τον γλυκαιμικό δείκτη στα ύψη δεν είναι και ότι καλύτερο για την ενέργεια του οργανισμού μας.
Η λίστα με τους ανθυγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων είναι μεγάλη, αλλά οι παραπάνω εννέα συνδυασμοί συνοψίζουν τα βασικά λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας.
econews
<< Αρχική σελίδα