Πώς να ταιριάξετε ιδανικά τα κυρίως με τα συνοδευτικά
Θέλετε να δώσετε ένα γεύμα σε
φίλους και γνωστούς που να θυμίζει το καλύτερο εστιατόριο και να έχει
γευστική αρμονία σε κάθε του βήμα; Οι παρακάτω 5 συμβουλές σας ανοίγουν
το δρόμο.
Σκεφτείτε διαφορετικά
Ο πιο προφανής τρόπος να επιλέξετε ένα συνοδευτικό είναι να σκεφτείτε το κυρίως σας (π.χ. ζυμαρικά, κοτόπουλο κ.ο.κ.) και να διαλέξετε κάτι διαφορετικό. Αν φτιάχνετε για παράδειγμα ζυμαρικά, επιλέξτε για συνοδευτικό ένα απλό λαχανικό κι αν φτιάχνετε μπριζόλα, προτιμήστε κάτι ελαφρύ. Αν το κυρίως σας είναι ρύζι stir-fry, τότε δεν θα ήταν σοφή ιδέα να βάλετε και στη σαλάτα σας ρύζι. Αν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός σας είναι σκούρο, με ρύζι και ψητές γεύσεις (π.χ. παϊδάκια μπρεζέ), ισορροπήστε το με μια όξινη σαλάτα ή λαχανικά. Αν είναι πολύ ελαφρύ, όπως μια φρέσκια σαλάτα με τυρί και φρούτα, προσθέστε της λίγο «βάρος» με ψωμί ολικής άλεσης ή κρούστα από τυρί. Η αντίληψη αυτή ταιριάζει και στη μέθοδο μαγειρικής: αν πρόκειται να ψήσετε τη μια πλευρά του κρέατος για ώρες ή να χρησιμοποιήσετε τα μάτια της κουζίνας για να φτιάξετε ψάρι, τότε κάντε κάτι διαφορετικό με το συνοδευτικό. Για το ψάρι π.χ. μπορείτε να βάλετε baby κρεμμύδια στο φούρνο ή να φτιάξετε λαχανοσαλάτα.
Σκεφτείτε εποχικά
Ίσως ο πιο απλός τρόπος να διαλέξετε ένα συνοδευτικό πιάτο είναι να σκεφτείτε την εποχή. Ρίξτε μια ματιά στα φρέσκα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή και αγοράστε π.χ. μια χούφτα baby καρότα ή παντζάρια ή φρέσκια ρόκα. Ψήστε τα καρότα όσο ετοιμάζετε το ψάρι ή μια ομελέτα ή φτιάξτε μια σαλάτα με ρόκα, όσο η σούπα σιγοβράζει.
Όταν έχετε αμφιβολίες, φτιάξτε μια απλή πράσινη σαλάτα
Όταν όλα σας φαίνονται βουνό και δυσκολεύεστε να συνθέσετε ένα μενού, τότε επιλέξτε σαν συνοδευτικό μια απλή, δροσερή, πράσινη σαλάτα, που αποτελεί την ιδανική συνοδεία για σχεδόν όλα τα πιάτα, από τα ζυμαρικά και τη σούπα, μέχρι το κρέας ή ακόμη και τα ψητά λαχανικά ή ένα σάντουιτς με τυρί. Προσθέστε της ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι και αν θέλετε να είστε πιο επίσημοι, βάλτε και λίγη παρμεζάνα, με λίγο αλατοπίπερο, το οποίο πάντα αποτελεί το σύμμαχο της γεύσης και της νοστιμιάς.
<< Αρχική σελίδα