Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Σωκράτης, Πόντιοι και Κρήτη... αιτιολογούν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Θεωρείται ότι αποτελεί ένα «όχημα» για να αναγνωριστεί η θεμελιακή θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η UNESCO αναγνώρισαν ήδη την 20ή Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Το σχέδιο νόμου θα είναι διαθέσιμο για σχόλια και παρατηρήσεις έως την Παρασκευή 6 Μαΐου.
Η προτομή του Σωκράτη, Πόντιοι αντάρτες και Κρητικοί που πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης «συναντώνται» σε ένα θεσμό που επικυρώθηκε από ΟΗΕ και UNESCO

Στην αιτιολογική έκθεση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα απογραφικά στοιχεία 25 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο μιλούν ελληνικά.
Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται άμεσα με την εθνική μας ταυτότητα, με τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και με το μέλλον του ελληνισμού. «Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα αγωνίζεται να ορθοποδήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Είναι εθνικό χρέος η συνεχής και αδιάλειπτη διάδοση της ελληνικής γλώσσας», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο, ωστόσο, είναι η εξήγηση του πώς επελέγη η 20ή Μαΐου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού. Αφενός θεωρείται ότι πρόκειται για την ημέρα γέννησης του Σωκράτη – στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι ο μεγάλος φιλόσοφος έβαλε την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση και υμνήθηκε ως πρωτεργάτης της σκέψης και της διανόησης.
Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας (τοιχογραφία του 18ου αιώνα στο ναό Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι)


Επιπλέον η 20ή Μαΐου είναι η ημέρα έναρξης, το 325 μ.Χ., της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία λειτούργησε κομβικά για την ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική της επιρροή ανά τον κόσμο.
«Παράλληλα, η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η 21η Μαΐου ως επέτειος της Μάχης της Κρήτης», σημειώνεται στην έκθεση, και επισημαίνεται: «Συνεπώς, με την καθιέρωση της 20ής Μαΐου ως Ημέρας Παγκόσμιας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού δημιουργείται ένα τρίπτυχο που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του ελληνισμού».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πηγή:
pontos-news.gr/ellaniapyli.gr

Ετικέτες ,