Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Βότανα γονιμότητας: False Unicorn και τσάι από σμέουρα

tsai smeoura
Προάγουν όμως πράγματι την γυναικεία γονιμότητα; Και πόσο ασφαλής όμως και έγκυρος επιστημονικά είναι ο συνδυασμός τους;


1. False Unicorn

Το φυτό ενδημεί στις ανατολικές ΗΠΑ. Πρόκειται για ποώδες πολυετές φυτό που φύεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή του Μισισιπή, είναι 30-100 εκατοστά υψηλό, και φέρει μικρά πρασινωπά-λευκά λουλούδια.
Οι βιοδραστικές ουσίες του φυτού είναι οι σαπωνίνες, η chamaelirin η Diosgenin το ελαϊκό οξύ, το λινολαϊκό οξύ, το στεατικό οξύ.
Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες από ιθαγενείς Αμερικανούς για τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων, για την ομαλοποίηση της περιόδου, για την ομαλοποίηση της γονιμότητας, κατά την εμμηνόπαυση.
Σήμερα το φυτό απειλείται με εξαφάνιση ενώ χρησιμοποιείται από διάφορους θεραπευτές που χρησιμοποιούν βότανα για την προαγωγή της γονιμότητας. Παρά την ευρεία διαφήμιση που έχει γίνει κυρίως από αμερικανικές εταιρείες τυποποίησης βοτάνων για το φυτό, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν την ασφάλεια χρήσης. Σε υψηλές δόσεις έχει προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο στα θηλαστικά.

2. Σμέουρα (κόκκινα βατόμουρα)

Το κόκκινο βατόμουρο είναι ευέλικτο φυτό και αναπτύσσεται φυσιολογικά σε όλο τον κόσμο.
Οι καρποί του φυτού είναι βρώσιμοι με φρουτώδη γεύση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σμέουρων συντελεί στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, άνοιας, υπέρτασης, δυσκοιλιότητας, αυξημένης χοληστερόλης.
Τα σμέουρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώ προκλινικά δεδομένα παρέχουν ενδείξεις για ευεργετική επίδραση στην αναστολή ανάπτυξης όγκων και για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα σμέουρα συντελούν στην διατήρηση της υγείας των οφθαλμών. Tα φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως μυοχαλαρωτικά της μήτρας και διεγερτικά κατά την διάρκεια τοκετού, για τη θεραπεία της διάρροιας εντερικών προβλημάτων.
Βιοδραστικές ενώσεις υπεύθυνες για τις ευεργετικές επιδράσεις των σμέουρων είναι η ζεαξανθίνη, οι πολυφαινόλες, οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες, οι ελλαγιταννίνες.
Τα τελευταία χρόνια το τσάι σμέουρων χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλημάτων υπογονιμότητας, λόγω μυοχλαρωτικής δράσης η οποία παραδοσιακά θεωρείται ότι υφίσταται σε μικρές δόσεις. Ωστόσο τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτής είναι εξαιρετικά ανεπαρκή.
Υπάρχουν αναφορές ότι τα φύλλα σμέουρων μπορούν να διεγείρουν τη γυναικεία μήτρα, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου αποβολής: Η χρήση τους έχει αντένδειξη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Έχουν περιγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτία έμετοι και για τα δύο βότανα.
anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ
HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,