Οι άφτρες στο μικροσκόπιο
Είναι συχνά επώδυνες και σίγουρα πολύ ενοχλητικές. Τι τις προκαλεί και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους;
Τι προκαλεί τις άφτρες;
Υπαίτιος θεωρείται ο μύκητας Candida που υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό. Υπό ορισμένες συνθήκες, όπως είναι το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές της εγκυμοσύνης, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών, κ.ά) ή κάποιες ασθένειες (καρκίνος, διαβήτης κ.ά.), αυτή η ευαίσθητη ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί με συνέπεια ο μύκητας να αυξηθεί τόσο ώστε να προκαλέσει το πρόβλημα.
Οι καπνιστές αλλά και όσοι φοράνε τεχνητή οδοντοστοιχία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άφτρες.
Πώς αντιμετωπίζεται η άφτρα;
Ενώ στα υγιή παιδιά και τους ενήλικες η θεραπεία είναι εύκολη, το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο δύσκολο στη διαχείριση όταν πρόκειται για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο γιατρός λοιπόν, ανάλογα την αιτία της μόλυνσης και τους ατομικούς παράγοντες του ασθενή, θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή, συνήθως φαρμακευτική.
Φροντίστε για τη σωστή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Μην υπερβάλετε με τα στοματικά διαλύματα. Ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα μία ή δύο φορές την είναι αρκετό για δόντια και ούλα υγιή. Η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στους μικροοργανισμούς που φυσιολογικά υπάρχουν στην στοματική μας κοιλότητα.
Μην παραλείπετε τον οδοντιατρικό έλεγχο, ειδικά αν έχετε διαβήτη ή φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία.
Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και το κάπνισμα.
<< Αρχική σελίδα