Ξηροί καρποί: σύμμαχοί μας στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βασιλική Σκρέτα, μας
εξηγεί τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών και πώς αυτά επιδρούν
στην υγεία μας, προφυλάσσοντάς μας και –μεταξύ άλλων- από το
διαβήτη.Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το ποσοστό των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ανά τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα μεταβολικά νοσήματα του αιώνα μας. Περίπου 400 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΔ και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 50%. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων αφορούν το Διαβήτη τύπου ΙΙ.
Η έγκαιρη πρόληψη μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής γενικότερα, θεωρείται πρωταρχικής σημασίας, έτσι πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ξηροί καρποί έχουν ένα ιδιαίτερα υγιεινό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών με εξαιρετικά ευνοϊκές επιδράσεις για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Στα καρύδια, η περιεκτικότητα σε λιπαρά φτάνει το 76%, με τα καλά λιπαρά να κάνουν... πάρτι
Οι ξηροί καρποί είναι τα πιο πλούσια φυτικά τρόφιμα σε λιπαρά οξέα μετά τα φυτικά έλαια. Στα καρύδια, μάλιστα, η περιεκτικότητα σε λιπαρά φτάνει το 76%. Εντούτοις, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά (κακά λιπαρά) και της υψηλής σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (καλά λιπαρά), παρουσιάζουν ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία. Από τα πολυακόρεστα, το λινελαϊκό οξύ (ω-6) έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ω-3), το οποίο υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στα καρύδια, φαίνεται να επηρεάζει ευνοϊκά την ενδοθηλιακή λειτουργία. Οι ξηροί καρποί είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης (περίπου 25% της ενέργειας), με υψηλή περιεκτικότητα σε L-αργινίνη. Το αμινοξύ αυτό είναι πρόδρομη ουσία ενός ενδογενούς αγγειοδιασταλτικού, του μονοξειδίου του αζώτου (NO), που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι τοκοφερόλες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Παράλληλα, φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς η ύπαρξη χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής έχει βρεθεί ότι σχετίζεται στενά με την παθογένεση της ινσουλινοαντίστασης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με την αποφλοίωση των ξηρών καρπών χάνεται περίπου το 50% των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται στο φλοιό τους. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να καταναλώνονται ολόκληρα με το φλοιό τους.
Μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο είναι μερικά μόνο από τα απαραίτητα συστατικά των ξηρών καρπών
Η ύπαρξη, επίσης, του φυλλικού οξέος -μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β- στους ξηρούς καρπούς παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση της ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο συσσωρεύεται στο πλάσμα και προκαλεί αθηρωμάτωση στα αγγεία, όταν το φυλλικό οξύ είναι κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Βάλτε τους ξηρούς καρπούς σαν σνακ στην καθημερινότητά σας
Βασιλική Σκρέτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons)
click@Life
<< Αρχική σελίδα