Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Φάβα: σαντορινιά νοστιμιά με πολλά οφέλη και κανένα… λάκκο

Η ελληνική φάβα είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται με κίτρινη πολτοποιημένη φάβα, το καταναλώνουμε κατά κόρον ως ορεκτικό ή μεζέ και για την προέλευσή της φημίζεται η Σαντορίνη. Τη νοστιμιά της τη
γνωρίζετε. Τα οφέλη της, όμως, τα ξέρετε;
Η φάβα αποτελεί ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Έχει κίτρινο χρώμα και το μέγεθός της είναι τόσο όσο το ψιλό χαλικάκι, με την καλλιέργειά της να πραγματοποιείται σε λίγα στρέμματα στο νησί. Στα εστιατόρια της Σαντορίνης δεν λείπει ποτέ από το μενού και κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Το κρεμμύδι τη συνοδεύει πάντα ιδανικά, το ίδιο και λίγη κάππαρη, όπως και με ντομάτα ή ελιές, ενώ ταιριάζει με γαύρο, σαλάτα, σαρδέλες, χταπόδι κ.ο.κ.
Μια κουταλιά φάβα αποδίδει περίπου 75 θερμίδες και αν αυτό το καλοκαίρι την απολαύσετε με την ψυχή σας, τα οφέλη για τον οργανισμό σας θα είναι πολλά.
Η διατροφική της αξία
Η φάβα αποτελεί πηγή σιδήρου, παρέχοντάς μας το 31% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης στα 100 γραμμάρια, ενώ είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά της σε λιπαρά είναι χαμηλή, με μόλις ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες. Οι περισσότερες από τις θερμίδες της προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, είναι μια καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνη β1), παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5), ενώ από τα θρεπτικά της συστατικά δεν λείπουν ο χαλκός, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Λίγη κάππαρη πάνω από τη φάβα και τα οφέλη αυξάνονται
Τα οφέλη του αγαπημένου μας μεζέ Βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Χάρη στην περιεκτικότητά της σε σίδηρο συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στο ανοσοποιητικό, έτσι ώστε να παραμένουμε γεροί απέναντι από ασθένειες.
Κάνει καλό στο νευρικό σύστημα: Η βιταμίνη Β1, όπως και γενικότερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας.
Παίζει ρόλο στην υγεία του εντέρου: Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αποτελεί σύμμαχό μας στη δίαιτα: Η δράση των φυτικών της ινών επεκτείνεται και πέραν του εντέρου, αφού μας βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και η πείνα αργεί να μας… χτυπήσει ξανά την πόρτα. Αυτό σημαίνει λιγότερο τσιμπολόγημα, άρα και λιγότερη κατανάλωση θερμίδων, χωρίς να αισθανόμαστε στέρηση.

COMMONS.WIKIMEDIA.ORG
Η φάβα είναι πλούσια σε σίδηρο και πρωτεΐνη
Κάνει καλό σε σάκχαρο και χοληστερίνη: Μια ακόμη από τις μαγικές ιδιότητες της φάβας είναι ότι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Για άλλη μια φορά, ο λόγος που το καταφέρνει αυτό είναι οι διαλυτές φυτικές της ίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί πως μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και να κάνουν καλό στην καρδιά. Ωφελεί τα οστά: Ο φώσφορος και το μαγνήσιο συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών, προκειμένου να παραμείνουν γερά.
Παίζει ρόλο στην αρτηριακή πίεση: Tο μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης και τα δύο περιέχονται σε μικρές ποσότητες στη φάβα.
Αυτά τα ξέρατε;
  • Η φάβα είναι διάσημη ως πουρές. Μπορείτε, όμως, να την προσθέσετε και στις σαλάτες ή το ρύζι σας, αλλά και να τη φτιάξετε σούπα.
  • Προέρχεται από ποικιλίες του οσπρίου λαθούρι.
  • Η κίτρινη φάβα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός γλυκού σνακ στην κουζίνα του Πεκίνου.
  • Στη μεσαιωνική Ευρώπη παρασκεύαζαν μια πουτίγκα από πράσινη και κίτρινη φάβα. Με αυτή τη φάβα φτιάχνεται συχνά και σούπα.

 

click@Life


Ετικέτες ,