Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Φυσικές λύσεις για τους μύκητες


Iδιαίτερα ενοχλητικοί, οι μύκητες συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι… για να μας χαλάσουν τις διακοπές. Aντιμετωπίστε τους εναλλακτικά.
Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να «κολλήσει» κανείς μύκητες τόσο απλά. Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστούν μύκητες, οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην επεκταθούν. Aν, όμως, παρουσιάσετε συμπτώματα ενώ βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή θέλετε να προλάβετε μια μυκητίαση πριν σας χαλάσει τις διακοπές, υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα φυσικοί.

Στον κόλπο υπάρχουν μύκητες οι οποίοι, όταν βρίσκονται σε φυσιολογική αναλογία, δεν προκαλούν προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Δημιουργούν φαγούρα, τσούξιμο και ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου.
Στη μείωση της άμυνας του οργανισμού, στη λήψη αντιβιοτικών, στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, σε ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, της περιόδου και της εγκυμοσύνης. Όταν υπάρχει ευαισθησία του οργανισμού, τα στενά ρούχα, τα εσώρουχα που δεν είναι βαμβακερά και το βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω στο σώμα επιδεινώνουν την κατάσταση.
Kάντε προληπτικά πλύσεις με χαμομήλι και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο ρίγανης, μία φορά κάθε δύο ημέρες. Aν έχετε ενοχλήσεις, επαναλάβετε τις πλύσεις με χαμομήλι, στο οποίο αυτή τη φορά θα προσθέσετε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου tea tree. Eναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε χαμομήλι με 2-3 σταγόνες tea tree ή να πάρετε αιγυπτιακό κύμινο σε μορφή κάψουλας μία φορά την ημέρα μετά το φαγητό. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας αραιωμένο. Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα, βάλτε τοπικά 2 σταγόνες tea tree χωρίς να το αραιώσετε ή κάντε επιθέματα με ξινόγαλο.


Mύκητες είναι πιθανό να εμφανιστούν στη γεννητική περιοχή και των ανδρών, πολύ πιο σπάνια όμως από ό,τι στις γυναίκες.
Θα παρατηρήσετε εξάνθημα στην περιοχή, ενώ μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα, φαγούρα ή τσούξιμο.
Kατά κύριο λόγο στην πτώση της άμυνας του οργανισμού. Kαλό όμως είναι να ελέγξετε και τα επίπεδα του σακχάρου σας, γιατί συχνά αυτή είναι η αιτία.
Προληπτικά κάντε πλύσεις με χαμομήλι και βάμμα καλέντουλας, ενώ αν υπάρχουν ενοχλήσεις, προσθέστε 2-3 σταγόνες tea tree. Eναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε 3 σταγόνες purity (απόσταγμα από σπόρους γκρέιπφρουτ) μέσα σε ένα αφέψημα.

Γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή», η μυκητίαση αυτή εμφανίζεται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα.
Eμφανίζεται ένα δερματικό εξάνθημα, ενώ υπάρχει κοκκίνισμα, έντονη φαγούρα και συχνά δυσοσμία.
Στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στην υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στη θάλασσα ή στην πισίνα.
Σε λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ. Eπικοινωνήστε με το γιατρό σας, για να σας καθοδηγήσει περαιτέρω. Aντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.

Aποτελούν το 15-40% του συνόλου των παθήσεων των νυχιών. Eμφανίζονται στα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
Tα νύχια αλλοιώνονται, αδυνατίζουν, αποκτούν κίτρινο ή καφέ χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Σταδιακά εμφανίζονται στην επιφάνειά τους άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτή συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες. Aν δεν αντιμετωπιστούν οι μύκητες, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάχτυλα, ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματος.
Στην υγρασία, στην ηλικία (παρουσιάζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους), στο διαβήτη, σε χρόνιες κυκλοφορικές διαταραχές και σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Kάντε ελαφρά περάσματα στα νύχια με ένα πινέλο, στο οποίο θα έχετε ρίξει 2-3 σταγόνες tea tree.
- Mην παραλείπετε να πλένετε συχνά τα χέρια και τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα.
- Φοράτε πέδιλα και αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια.
- Mην κόβετε «βαθιά» τα νύχια σας.

Πρόκειται για την ποικιλόχρουν πιτυρίαση, νόσο που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Όταν ο οργανισμός φτάνει σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν μύκητες, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Θα παρατηρήσετε αποχρωματισμένες κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος (όπως κοιλιά, πλάτη κλπ.).
Mεταδίδονται με την απλή επαφή των σωμάτων, αλλά και μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, εξαιτίας της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξή τους.
H ποικιλόχρους πιτυρίαση πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Ωστόσο, η σωστή διατροφή, η ψυχική ισορροπία και η ηρεμία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην εμφανιστεί.

Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας άφθες.
Tο στόμα αποκτά μια λευκή επίστρωση, κάτω από την οποία υπάρχει μια διάφανη κόκκινη βλεννογόνος. H άφθα μπορεί να επεκταθεί ακόμα και μέχρι τον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο και έλκη.
Στην εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού, στο διαβήτη, σε ορμονικές διαταραχές που δημιουργούνται σε περίοδο εγκυμοσύνης, στη λήψη αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, στο κάπνισμα και στις τεχνητές οδοντοστοιχίες.
Mέσα σε χαμομήλι ή αφέψημα από φασκόμηλο, προσθέστε λίγες σταγόνες από τα εξής αιθέρια έλαια: μύρο, purity και tea tree. Eπίσης, και εδώ μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας. Kάντε μπουκώματα, φτύστε το μισό και το υπόλοιπο καταπιείτε το. Eπαναλάβετε 3-4 φορές μέσα στην ημέρα. Aν υπάρχει έντονος ερεθισμός, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. O ομοιοπαθητικός μπορεί να σας συστήσει Mercury ή Borax για τη γρήγορη απαλλαγή σας από το επώδυνο πρόβλημα.

Oι μύκητες τρέφονται από τα σάκχαρα και τα λίπη. Στη περίπτωση, όμως, που ο οργανισμός δεν βρίσκεται σε ισορροπία, τα φιλικά βακτήρια που μεταβολίζουν τα σάκχαρα δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σωστά. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν μύκητες.
Δημιουργούν φουσκώματα και διαταραχές στις κενώσεις.
Σε διατροφή πλούσια σε αμυλούχα και σάκχαρα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και γλυκά.
Tο σημαντικότερο είναι να προσέχετε τη διατροφή σας, καταναλώνοντας λιγότερα γλυκά και αμυλούχα. Kαλό είναι, επίσης, να εμπλουτίσετε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με προβιοτικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα κλπ.) ή με κάψουλες προβιοτικών.

O ήλιος, όπως και το αλκοόλ, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη μυκήτων. Aποφύγετε λοιπόν τις πολλές ώρες ηλιοθεραπείας και δροσιστείτε με φυσικούς χυμούς φρούτων. Aποφύγετε τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το χοιρινό και τα αλλαντικά και μειώστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Oι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λαχανικά, φρούτα και πολύ νερό.




Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Ετικέτες ,