Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ο Δίας υποδέχτηκε την αποστολή Juno με εντυπωσιακό σέλας


Μετά από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας πέντε ετών η μη επανδρωμένη αποστολή Juno της NASA φτάνει στον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Την ώρα που η Ήρα (Juno στα λατινικά) θα συναντήσει τον Δία, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατήρηση την εξέλιξη ενός εντυπωσιακού σέλαος στον γίγαντα αερίων του ηλιακού μας συστήματος.
Το φαινόμενο συνέβαινε την ώρα που το Juno εισερχόταν στο μαγνητικό πεδίο στο βόρειο πόλο του Δία. «Μοιάζει σαν ο Δίας να ξεκίνησε ένα πάρτυ με πυροτεχνήματα για την άφιξη του Juno» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζόναθαν Νίκολς από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, το Juno θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το Δία, 5.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του, για να μείνει εκεί επί ένα τουλάχιστον έτος.
Το Juno θα εξερευνήσει τον γιγάντιο πλανήτη διαπερνώντας την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει κάνοντας 37 κοντινά περάσματα. Θα καταγράψει το βαρυτικό και το μαγνητικό του πεδίο, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του.
Το Juno, μια αποστολή κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems και κινείται με ηλιακή ενέργεια χάρη σε τρία τεράστια ηλιακά πάνελ που το κάνουν να μοιάζει με γήπεδο μπάσκετ.

econews

Ετικέτες ,