Umami και kokumi για καλή υγεία
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος
Μίλεσης μας εξηγεί τα πάντα για το umami και το πώς μπορεί να κάνει καλό
στην υγεία μας.
Το ουμάμι (Umami), η καλή γεύση ή νοστιμιά είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Η λέξη umami, προέρχεται από την Ιαπωνία και μπορεί να μεταφραστεί ως «ευχάριστη νόστιμη γεύση». Η γλώσσα του ανθρώπου έχει υποδοχείς για το L-γλουταμινικό οξύ, την ουσία δηλαδή που προκαλεί τη γεύση umami. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες θεωρούν το umami ως διαφορετική γεύση από αυτή του αλμυρού.Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η umami γεύση έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία, όπως επίσης τα συστατικά kokumi (που δρουν ως ενισχυτικά γεύσης) μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά. Ανάλογα συστατικά απαντώνται σε τυριά και κρέατα μακράς ωρίμανσης.
Η γεύση που διεγείρει, το umami, είναι πολύ σημαντική για την υγεία, ειδικά για τους γηραιότερους
Σε μια μικρή μελέτη 44 υπερηλίκων, οι ερευνητές έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς υπέφεραν από απώλεια της αίσθησης του umami, ανορεξία και ανεπιθύμητη απώλεια βάρους, που οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας τους. Ανέφεραν επίσης ότι υποδοχείς umami απαντώνται στο έντερο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να επηρεάζουν την πέψη. Αρκετές φαρμακευτικές αγωγές –όπως και κάποιες ασθένειες– προκαλούν διαταραχές γεύσης και μείωση παραγωγής σάλιου. Η θεραπεία για την ξηροστομία αντίστοιχα βελτιώνει παράλληλα τόσο την αίσθηση της γεύσης, όσο και την ευαισθησία των ασθενών στο umami.
Τα kokumi συστατικά στο σκόρδο, το κρεμμύδι και στο εσκαλόπ εντείνουν βασικές γεύσεις
Όλα αυτά καταδεικνύουν το όφελος που μπορούμε να έχουμε από πραγματικά νόστιμα προϊόντα, χωρίς υπερβολικό λίπος. Χρειαζόμαστε νόστιμο, θελκτικό φαγητό, με ανάλογο αντίκρισμα για το στομάχι, χωρίς όμως το κόστος των πολλών θερμίδων και του υπερβολικού λίπους.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com
http://www.dia-trofis.gr, http://milessis.gr/
click@Life
<< Αρχική σελίδα