Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Εμμηνόπαυση: Η αερόβια άσκηση αντιμετωπίζει τις εξάψεις

askhsh emmhnopaush
Ένα πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ρυθμίζει
την θερμοκρασία του μειώνοντας τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μικρής πιλοτικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στα περιοδικά Journal of Physiology και Menopause.
Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και το σώμα αρκετών γυναικών δεν μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία το ίδιο εύκολα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται εξάψεις (αιφνίδια, ακραία ζέστη και έντονη εφίδρωση).
Η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης των οιστρογόνων και η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί να βοηθήσουν, αλλά οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν παρενέργειες. Η απώλεια βάρους επίσης μπορεί να βοηθήσει, αλλά το αδυνάτισμα στην εμμηνόπαυση δεν είναι εύκολο.

Αερόβια άσκηση και εξάψεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ της Βρετανίας διερεύνησαν αν η προπόνηση αντοχής μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των εξάψεων, καθώς είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.
Οι αθλητές αντοχής αρχίζουν να ιδρώνουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από το μέσο άνθρωπο, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία τους μεταφέρουν περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος για να αποβάλλουν θερμότητα, ακόμα και όταν δεν ασκούνται.
Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η συστηματική αερόβια άσκηση έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οδηγεί σε μείωση των εξάψεων. Στη μελέτη συμμετείχαν 21 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες δεν γυμνάζονταν και είχαν συχνές εξάψεις (μερικές, πάνω από 100 την εβδομάδα).
Αρχικά, οι επιστήμονες μέτρησαν τη γενική υγεία των γυναικών, τη φυσική τους κατάσταση, τη ροή του αίματος κάθε γυναίκας προς τον εγκέφαλο (επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος) και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στο θερμικό στρες.
Από τις 21 γυναίκες, οι 14 άρχισαν να γυμνάζονται κάνοντας τον πρώτο καιρό 30 λεπτά ήπιο τζόγκινγκ ή ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης αυξανόταν ώσπου μετά από τέσσερις μήνες είχαν φτάσει στο σημείο να γυμνάζονται 4- 5φορές την εβδομάδα, επί 45 λεπτά, με ρυθμό που τις έκανε να ιδρώνουν και να λαχανιάζουν.
Στο τέλος των τεσσάρων μηνών η αεροβική τους κατάσταση είχε βελτιωθεί αισθητά, η εφίδρωσή τους το ίδιο αλλά εμφανιζόταν πιο νωρίς και ήταν πιο έντονη, ενώ οι εξάψεις είχαν μειωθεί περίπου 60% και ήταν αρκετά πιο ήπιες.
Τίποτα δεν άλλαξε στις επτά γυναίκες που δεν έκαναν γυμναστική.
Τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω ενός προγράμματος γυμναστικής μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Helen Jones. Ωστόσο, «για να αποκομίσει αυτά τα οφέλη μια γυναίκα θα πρέπει να γυμνάζεται έντονα» πρόσθεσε. «Το περπάτημα με αργό βήμα για 30 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα, είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα».
  

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,