Τι τρώμε στις διακοπές; Συμβουλές από την ειδικό
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Ευγενία-Ιωάννα
Παπαδήμα, μας δίνει τα φώτα της σχετικά με τα
γεύματα των διακοπών, έτσι
ώστε να μην απομακρυνθούμε από την υγεινή διατροφή και την ευεξία, αλλά
ούτε να αισθανόμαστε καταπίεση.- Θα τρώτε ποιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ψητά (κοτόπουλο/ψάρι) κυρίως και όχι τηγανητά (πατάτες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια) ή βαριά φαγητά (γαρίδες σαγανάκι, κοκκινιστά).
- Θα τρώτε 5 ή τουλάχιστον 4 μικρά και συχνά γεύματα.
- Θα πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι σε μια στιγμή πάρα πολύ. Θα φροντίζετε να πίνετε καθημερινά 1,5-2 λίτρα νερό.
- Οπωσδήποτε 1 σαλάτα/ημερησίως (περίπου 3 – 4 φλιτζάνια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο), δηλαδή 1 ατομική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδεύει το μεσημεριανό σας (κυρίως γεύμα) ή να αποτελεί ένα γεύμα μόνη της (δεύτερο, πιο ελαφρύ γεύμα).
- Όχι κάθε μέρα ουζοποικιλίες. Με μέτρο! Αν τύχει, όμως, προτιμήστε τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα του μεζέ (κρεατικά, τυριά, θαλασσινά) σε σχέση με τα αμυλούχα και θεωρείστε τα κυρίως γεύμα, κάνοντας ένα άλλο γεύμα πιο ελαφρύ. Φροντίστε, επίσης, να μην καταναλώσετε και γλυκό την ίδια μέρα.
- Μία σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητη στις διακοπές
- Αν βγείτε μεσημέρι, τα πράγματα είναι απλά: καταναλώνετε την περισσότερη ενέργεια το μεσημέρι και το βράδυ έχετε κάτι πιο ελαφρύ (γιαούρτι με φρούτο, γάλα με δημητριακά, σαλάτα, φρουτοσαλάτα). Αν βγείτε το βράδυ επιλέξτε κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα. Συνήθως για έξω δεν είναι καλή επιλογή το μπιφτέκι (πολύ λιπαρό) και για το βράδυ δεν θα πρέπει να επιλέγετε συχνά να έχετε αμυλούχα (πίτσες, σουβλάκια, μακαρονάδες). Με σύνεση και αυτά!
- Φάτε το γλυκό ή το παγωτό σας, αλλά με μέτρο!
- Αν θα βρίσκετε στο μενού όσπρια ή λαδερά, να τα προτιμάτε. Αν πάλι όχι, προσπαθήστε να τα αντικαθιστάτε με κοτόπουλο-ψάρι, όχι με χοιρινό-μοσχάρι-μπριζόλα-σουβλάκι.
Πρωινό: Γάλα+Δημητριακά
Δεκατιανό–Απογευματινό: Χυμό ή 2 φρούτα
Μεσημεριανό: Κάτι ελαφρύ π.χ γιαούρτι με φρούτα ή σαλάτα
Βραδυνό: Σ-Κ-Α (Σε τραπέζι/ταβέρνα)= Κυρίως γεύμα και προαιρετικά (+1 Ποτό)
*Σε ένα κάλεσμα π.χ. σε ένα τραπέζι ή σε έναν μπουφέ, είναι προτιμότερο να βάζουμε ½ πιάτο με σαλάτα (Σ), ¼ πιάτου κρέας (Κ) ή κάτι πιο πρωτεϊνούχο π.χ. τυρί, ¼ πιάτου κάτι αμυλούχο (Α) δηλαδή ψωμί, ρύζι, πατάτα, πουρέ. Έτσι, φαίνεται να περιορίζεται το τι τρώμε και να ελέγχεται καλύτερα η όρεξη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής από τα φαγητά, χωρίς στέρηση, με οργάνωση.
Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr/click@Life
<< Αρχική σελίδα