Τί είναι και πώς γίνεται η κομποστοποίηση
Έχετε
σκεφτεί ποτέ πόσα απ’ τα σκουπίδια που καθημερινά πετάτε στον κάλαθο
των αχρήστων, θα μπορούσαν να καταλήξουν... στον κήπο σας; Έχεις σκεφτεί
την κομποστοποίηση; Τι είναι αυτό; Ας συστηθούμε!
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά που αποσυντίθενται μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό λίπασμα (κομπόστ). Είναι κάτι που γίνεται παντού γύρω μας, είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, πολύ απλά με υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των απορριμμάτων ενός νοικοκυριού που καταλήγουν στις χωματερές θα μπορούσε να το διαχειριστεί το ίδιο το νοικοκυριό, πράγμα που θα είχε πολλά και σημαντικά οφέλη. Μικρότερος όγκος απορριμμάτων σημαίνει αφενός μείωση του κόστους περισυλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των χωματερών και αφετέρου παραγωγή βιολογικού λιπάσματος για δική μας χρήση. Σαν αν λέμε οικονομία και οικολογία μαζί, ένας συνδυασμός που αρέσει σε όλους…
Να φτιάξουμε κομπόστα;
Η αρχή είναι η εξής: ότι πριν ήταν ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί!
Πιο συγκεκριμένα...
Κατάλληλα για κομποστοποίηση: απορρίμματα φρούτων και λαχανικών, γκαζόν, υπολείμματα από κλαδέματα, κόκκους καφέ, φακελάκια τσαγιού, μάλλινα ή μεταξωτά ρούχα (κομματιασμένα), τσόφλια αυγών, περιττώματα κουνελών και χάμστερ, ροκανίδια ξύλου, στάχτη, τρίχες, νύχια, χαρτιά κουζίνας και χαρτόνια.
Ακατάλληλα για κομποστοποίηση: υπολείμματα κρεάτων και ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, περιττώματα σκύλου ή γάτας, και λίπη. Είναι καλύτερα να παραλείπουμε κάποιο υλικό αν έχουμε αμφιβολία αν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ή όχι.
Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο κομπόστ, είναι η αναλογία άνθρακά (C) - αζώτου (N). Ένας απλός, εμπειρικός κανόνας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι ο εξής. Σε ένα μείγμα τα τρία μέρη να είναι «πράσινα απορρίμματα» και το ένα μέρος υπολείμματα ξύλου. Από κει και πέρα αν έχουμε ιδιαιτέρες απαιτήσεις σε κάποιο στοιχείο, θα προτιμήσουμε υλικά πλούσια σε αυτό το στοιχείο.
Know how
Καλά μέχρι εδώ, αλλά μήπως είναι μια ακριβή διαδικασία; Σίγουρα όχι, αφού το μόνο που ουσιαστικά πρέπει να αγοράσουμε είναι ένας ειδικός κάδος. Ενδεικτικά να αναφέρoυμε ότι η τιμή ενός μέσου οικιακού κάδου, μπορεί να ξεκινάει από τα 60 ευρώ. Θα χρειαστούμε επίσης, λίγο χώμα, γεωσκόληκες , τα προς κομποστοποίηση υλικά και... υπομονή καθώς το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο σε 3 – 6 μήνες ανάλογα με την περιοχή.
Όσο για τη διαδικασία, είναι πολύ απλή! Αρχικά ρίχνουμε τα υλικά στον κάδο μας, προσθέτουμε το χώμα και τα σκουληκάκια. Φροντίζουμε το μείγμα μας να περιέχει ποικιλία υλικών (τροφή για τους γεωσκόληκες) και τροφοδοτούμε τον κάδο με νέα υλικά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας τακτικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό να οξυγονώνεται. Καθ όλη τη διάρκεια της κομποστοποίησης δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για θέματα υγείας, αν τηρούμε κάποιους πολύ απλούς κανόνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο κάδος μας να διατηρείται πάντα κλειστός, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές και οι ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του κομπόστ οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον κάδο είναι υψηλές (50 - 70 C), θερμοκρασίες στις οποίες οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν επιζούν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι εμείς καθορίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, συνεπώς και την καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Τέλος, αναφορικά με τα οφέλη της κομποστοποίησης πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πολλαπλά, οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη μία μειώνουμε πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ ταυτόχρονα επωφελούμαστε και οι ίδιοι καθώς χρησιμοποιούμε στον κήπο μας ένα βιολογικό προϊόν που ταυτόχρονα είναι και δωρεάν. Μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε στις πράξεις; Ας κομποστοποιήσουμε λοιπόν!
Η αρχή είναι η εξής: ότι πριν ήταν ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί!
Πιο συγκεκριμένα...
Κατάλληλα για κομποστοποίηση: απορρίμματα φρούτων και λαχανικών, γκαζόν, υπολείμματα από κλαδέματα, κόκκους καφέ, φακελάκια τσαγιού, μάλλινα ή μεταξωτά ρούχα (κομματιασμένα), τσόφλια αυγών, περιττώματα κουνελών και χάμστερ, ροκανίδια ξύλου, στάχτη, τρίχες, νύχια, χαρτιά κουζίνας και χαρτόνια.
Ακατάλληλα για κομποστοποίηση: υπολείμματα κρεάτων και ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα, περιττώματα σκύλου ή γάτας, και λίπη. Είναι καλύτερα να παραλείπουμε κάποιο υλικό αν έχουμε αμφιβολία αν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ή όχι.
Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στο κομπόστ, είναι η αναλογία άνθρακά (C) - αζώτου (N). Ένας απλός, εμπειρικός κανόνας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι ο εξής. Σε ένα μείγμα τα τρία μέρη να είναι «πράσινα απορρίμματα» και το ένα μέρος υπολείμματα ξύλου. Από κει και πέρα αν έχουμε ιδιαιτέρες απαιτήσεις σε κάποιο στοιχείο, θα προτιμήσουμε υλικά πλούσια σε αυτό το στοιχείο.
Know how
Καλά μέχρι εδώ, αλλά μήπως είναι μια ακριβή διαδικασία; Σίγουρα όχι, αφού το μόνο που ουσιαστικά πρέπει να αγοράσουμε είναι ένας ειδικός κάδος. Ενδεικτικά να αναφέρoυμε ότι η τιμή ενός μέσου οικιακού κάδου, μπορεί να ξεκινάει από τα 60 ευρώ. Θα χρειαστούμε επίσης, λίγο χώμα, γεωσκόληκες , τα προς κομποστοποίηση υλικά και... υπομονή καθώς το πρώτο κομπόστ θα είναι έτοιμο σε 3 – 6 μήνες ανάλογα με την περιοχή.
Όσο για τη διαδικασία, είναι πολύ απλή! Αρχικά ρίχνουμε τα υλικά στον κάδο μας, προσθέτουμε το χώμα και τα σκουληκάκια. Φροντίζουμε το μείγμα μας να περιέχει ποικιλία υλικών (τροφή για τους γεωσκόληκες) και τροφοδοτούμε τον κάδο με νέα υλικά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας τακτικά, γιατί είναι πολύ σημαντικό να οξυγονώνεται. Καθ όλη τη διάρκεια της κομποστοποίησης δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για θέματα υγείας, αν τηρούμε κάποιους πολύ απλούς κανόνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο κάδος μας να διατηρείται πάντα κλειστός, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές και οι ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του κομπόστ οι θερμοκρασίες που επικρατούν μέσα στον κάδο είναι υψηλές (50 - 70 C), θερμοκρασίες στις οποίες οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν επιζούν. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι εμείς καθορίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, συνεπώς και την καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Τέλος, αναφορικά με τα οφέλη της κομποστοποίησης πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πολλαπλά, οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Από τη μία μειώνουμε πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, ενώ ταυτόχρονα επωφελούμαστε και οι ίδιοι καθώς χρησιμοποιούμε στον κήπο μας ένα βιολογικό προϊόν που ταυτόχρονα είναι και δωρεάν. Μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε στις πράξεις; Ας κομποστοποιήσουμε λοιπόν!
Πηγή: www.4myhouse.gr/Fytokomia.gr
Ετικέτες ΑΡΧΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΣΠΙΤΙ/ΚΗΠΟΣ
<< Αρχική σελίδα