12 συχνά λάθη μαγειρικής
Σε όλους μας έχει συμβεί να
μαγειρεύουμε κάτι αυστηρά με την συνταγή, ακολουθώντας όλες τις
αναλογίες, αλλά το αποτέλεσμα για κανέναν προφανή λόγο να μην είναι αυτό
που περιμέναμε. Για
αυτό εξετάσαμε μερικά συχνά λάθη μαγειρικής που
μπορούν να χαλάσουν την γεύση ακόμα και των πιο απλών πιάτων.
.
Βάζετε πολύ ποσότητα φαγητού στο τηγάνι
Θα πρέπει να θυμάστε πως αν θέλετε το κρέας που μαγειρεύετε να έχει τραγανή κρούστα, θα πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο, έτσι ώστε τα κομμάτια δεν ακουμπούν μεταξύ τους.
.
Ψήνετε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι
Το κρέας μπορεί να μην βγει τραγανό,
αν χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν
λιγότερη ζεστή θερμότητα από ότι τα κανονικά τηγάνια, για αυτό και
είναι ιδανικά για ομελέτες και τηγανίτες. Για το μαγείρεμα κρέατος
χρησιμοποιήστε τα συνηθισμένα τηγάνια.
.
Δεν βάζετε αρκετό αλάτι στο νερό
Ο χρυσός κανόνας του μαγειρέματος των ζυμαρικών είναι να βάζετε αρκετό
αλάτι στο νερό που θα βραστούν. Σε αντίθετη περίπτωση τα μακαρόνια θα
βγουν άγευστα και καμία σάλτσα δεν θα τα σώσει.
Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε πόση ποσότητα αλάτι πρέπει να βάλετε χρησιμοποιήστε τον παρακάτω κανόνα: μια κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε 300 γραμμάρια ζυμαρικά.
Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε πόση ποσότητα αλάτι πρέπει να βάλετε χρησιμοποιήστε τον παρακάτω κανόνα: μια κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε 300 γραμμάρια ζυμαρικά.
.
Τηγανίζετε σε ελαιόλαδο
Στις μεγάλες θερμοκρασίες το ελαιόλαδο χάνει όλες τις χρήσιμες ιδιότητές
του και αρχίζει να καίγεται, κάτι που μπορεί να χαλάσει εντελώς τη
γεύση του φαγητού σας. Για αυτό και αφήστε το ελαιόλαδο για τις σαλάτες,
ενώ για το τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο.
.
Μετράτε ποσότητες στερεών συστατικών χρησιμοποιώντας ποτήρια
Πολλοί από εμάς μετράμε τις ποσότητες των υλικών για την ζύμη χρησιμοποιώντας συνηθισμένα ποτήρια, ξεχνώντας πως ο όγκος των υλικών είναι διαφορετικός. Όταν πρόκειται για ψήσιμο, το μέτρημα των συστατικών σωστά είναι το κλειδί. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δοσομετρητή ή ακόμα καλύτερα μια ζυγαριά κουζίνας.
.
Δεν προθερμάνατε αρκετά το τηγάνι πριν το ψήσιμο
Οι έμπειροι σεφ λένε: «Αν νομίζετε ότι το τηγάνι είναι αρκετά ζεστό,
περιμένετε άλλα δύο λεπτά και μόνο τότε ξεκινήστε το ψήσιμο». Το ζεστό
τηγάνι είναι απαραίτητο για το ψήσιμο λαχανικών και για τη δημιουργία
της τραγανής υφής στο κρέας.
.
Βάλατε το σκόρδο πολύ νωρίς
Υπάρχει λόγος που στις περισσότερες συνταγές το σκόρδο προστίθεται στο
τέλος του μαγειρέματος ή τηγανίζεται στην αρχή για μόνο 2-3 λεπτά. Το
σκόρδο έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα νερού σε σχέση με τα περισσότερα
λαχανικά, για αυτό και καίγεται πολύ γρήγορα και μπορεί να δώσει μια
δυσάρεστη γεύση στο φαγητό σας.
.
Βάζετε το κρύο κρέας αμέσως στο τηγάνι
Πριν από το μαγείρεμα πρέπει να αφήσετε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία
δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας θα μαγειρευτεί πιο ομοιόμορφα και
δεν θα έχετε προβλήματα όπως για παράδειγμα το κρέας να είναι από έξω
έτοιμο και από μέσα να είναι ωμό. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το
ψήσιμο στο φούρνο.
.
Δεν αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο
Αξίζει τον κόπο να περιμένετε μερικά επιπλέον λεπτά πριν από τον
τεμαχισμό του κρέατος. Οι χυμοί του ανακατεύονται και είναι πιο νόστιμο.
.
Βάζετε όλα τα προϊόντα στο ψυγείο
Δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για αποθήκευση στο ψυγείο, για
παράδειγμα οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πατάτες, τα
ακτινίδια, τα μάνγκο, καθώς τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες καλό είναι να
αποθηκεύονται σε ζεστό χώρο. Βάζοντας αυτά τα προϊόντα στο ψυγείο,
αυξάνετε τον κίνδυνο να χαλάσουν πιο γρήγορα.
.
Αναποδογυρίζετε συνεχώς το φαγητό
Δεν χρειάζεται να αναποδογυρίζεται πολύ συχνά το φαγητό κατά το ψήσιμο,
διότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσει την τραγανή υφή του και θα βγει ξηρό.
Αφήστε το μελλοντικό μαγειρικό αριστούργημα μόνο του και μην το
ενοχλείτε πολύ συχνά — αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες ενός
καλού μάγειρα.
.
Παραβράζετε τα αυγά
Αν παραβράσετε τα αυγά το ασπράδι παίρνει γκρι χρώμα και χάνει την γεύση
του. Δεν χρειάζεται αμέσως να κατηγορήσετε την ποιότητα των αυγών, το
πιο πιθανό είναι πως απλός τα παραβράσατε. Για να πετύχετε το σωστό
χρώμα και την τέλεια υφή, χρειάζεται να αφήσετε τα αυγά για 10 λεπτά
στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι αφού αρχίζει το νερό.
Πηγή: allothema.com/DailyArticle
<< Αρχική σελίδα