Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Crash test: κατσικίσιο vs αγελαδινό γάλα

Και τα 2 κάνουν καλό στα οστά, αλλά σε κάποια σημεία το ένα υπερτερεί από το άλλο
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση για το ποιο είδος γάλακτος είναι καλύτερο. Η
Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, Νάσια Μπούνταλη, τα βάζει κάτω, προκειμένου να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε.
Στην πραγματικότητα και τα δυο περιέχουν θρεπτικά συστατικά, είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα είτε σε μικρότερη.
Το κατσικίσιο γάλα λέγεται ότι είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό λόγω του ότι περιέχει λιγότερη λακτόζη. Έτσι, μπορούν να το καταναλώνουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, το κατσικίσιο γάλα δεν προκαλεί και δεν επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα. Τα κατσικάκια είναι ελευθέρας βοσκής, άρα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες.
Το αγελαδινό γάλα από την άλλη είναι καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, περιέχει φυσικά σάκχαρα, ασβέστιο, κάλιο,  φώσφορο, μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικά συμβάλλουν  στη καλή υγεία των οστών και των δοντιών, βοηθάνε στην ενυδάτωση του οργανισμού και στη βελτίωση της επιδερμίδας.

Το κατσικίσιο γάλα φαίνεται πως έχει μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες
Συγκεκριμένα:
1 φλιτζάνι κατσικίσιο περιέχει: 168 θερμίδες, 10 γραμμάρια λιπαρά, 33% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 33% ασβέστιο, 11 γραμμάρια σάκχαρα, 9% μαγνήσιο, 14% κάλιο, 5% βιταμίνη C, 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5% αλάτι, 2,8% βιταμίνη Β12, 0,5% φυλλικό οξύ, 10% βιταμίνη Α και 31% βιταμίνη D. 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα περιέχει: 149 θερμίδες, 8 γραμμάρια λιπαρά, 23% κορεσμένα λιπαρά οξέα, 28% ασβέστιο, 12 γραμμάρια σάκχαρα, 6% μαγνήσιο, 9% κάλιο, 0% βιταμίνη C, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4% αλάτι, 18% βιταμίνη Β12, 3% φυλλικό οξύ, 8% βιταμίνη Α και 31% βιταμίνη D.
Τα παραπάνω είναι από τη βάση δεδομένων του USDANutritionalDatabase


Νάσια Μπούνταλη, Φοιτ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
nasia_budali@yahoo.gr
 

click@Life

Ετικέτες ,