Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η «Lehman Brothers» της Ευρώπης έτοιμη να σκάσει. 46 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Deutsche Bank «κρέμονται» στα κεφάλια των Ευρωπαίων



k4
Κατά τραγική ειρωνεία για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε το «κούρεμα» των ιδιωτών ως κύρια συνιστώσα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, ώστε να μην πέσουν άλλα βάρη στα κράτη
και τους φορολογουμένους, η δραματική περιπέτεια της Deutsche Bank, προσέλαβε νέες επικίνδυνες διαστάσεις.
Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός με το  «άνοιγμα» των 46 τρισεκατομμυρίων ευρώ, δέχθηκε νέο σοβαρό πλήγμα, όταν hedge fund απέσυραν μετρητά και ενέχυρα από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Deutsche Bank.
Η αγορά απαιτεί κρατική στήριξη
Στην Ευρώπη έχει τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου η οδηγία για την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων, απαγορεύει την υποστήριξη τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, εάν πρώτα δεν έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ιδιώτες μέτοχοι, πιστωτές και, εάν χρειασθεί, οι καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.
Με δεμένα χέρια ο Σόιμπλε
Στην περίπτωση της Deutsche Bank, μια άσκηση «κουρέματος» θεωρείται από όλους τους οικονομικούς αναλυτές άκρως επικίνδυνη. Η τράπεζα προφανώς έχει αρκετούς πιστωτές για να… πληρώσουν το λογαριασμό και δεν θα χρειασθεί να υποστούν ζημιές οι καταθέτες. Ομως είναι εξίσου προφανείς οι φόβοι για τον ευρύτερο συστημικό κίνδυνο που θα είχε μια τέτοια διάχυση ζημιών, όπως και για τον αναπόφευκτο κλονισμό της εμπιστοσύνης προς την ίδια την Deutsche Bank και τις τράπεζες της ευρωζώνης, συνολικότερα.


Makeleio.gr


Ετικέτες ,